Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Министър Бисер Петков представи промените в проектозакона за социалните услуги

Министър Бисер Петков представи промените в проектозакона за социалните услуги

Министър Бисер Петков представи промените в проектозакона за социалните услуги - изображение

Министърът на труда и социалната политика представи проекта на закона за социалните услуги и увери, че до 15 октомври той ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Проектът представя нова философия за ролята на социалните услуги. Сред водещите му цели са достъпът до тях да бъде много по-лесен. Това ще бъде постигнато като се премахне издаването както на заповед за настаняване, така и на направление за ползване на услуги от дирекция „Социално подпомагане“.

Ще бъде създадена национална карта на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет. Чрез нея ще има ред при планирането и създаването на услуги и това ще гарантира, че те са съобразени с нуждите на хората, смятат от министерството. Националната карта означава още, че държавата поема ангажимента да създаде цялостна мрежа от социални услуги в страната, категоричен беше министърът.

Сред другите новости е създаването на нова Агенция за качеството. Нейната задача ще бъде да следи дали са спазени правата на хората, използващи социални услуги. Специална наредба ще определи стандарти за качеството им и ще бъдат въведени правила за контрол и мониторинг.

Бисер Петков информира още, че за първи път ще има възможност всички граждани, а не само представителите на уязвимите групи, да се възползват от общодостъпни социални услуги. Става дума да за информиране, консултиране и обучение.

Заместваща грижа се нарича новата социална услуга, чиято цел е да осигури временна почивка на всички, които полагат грижи за зависими от тях хора. Тя ще бъде безплатна за 14 дни.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеЗаведенияСнимкиЛайфстайлАнкетиСпортЛюбопитноИсторияОрганизацииПсихологияСпециалистиЗдравни съвети