Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Закрила на детето Министерството на правосъдието изгради поредната „Синя стая“

Министерството на правосъдието изгради поредната „Синя стая“

Министерството на правосъдието изгради поредната „Синя стая“ - изображение

Вече и в Ловеч има специално място, където да бъдат изслушвани децата, станали жертви или извършили престъпления. „Синята стая“ е дело на Министерството на правосъдието по Българо-швейцарска програма.

Местната администрация е предоставила помещението безвъзмездно. Освен нея партньори по проекта са още Окръжният и Районният съдилища в Ловеч.

Освен от правосъдното министерство „Сини стаи“ у нас се създават и по проекти на МВР, УНИЦЕФ-България, местни инициативи и Института по социални дейности и практики.

Основната цел е да бъде променен изцяло методът, по който биват изслушвани децата и процедурата да бъде съобразена с международните правни актове. Детето не бива да бъде травмирано допълнително, неговите права трябва да бъдат защитени, но е важно и да се събере цялата информация по случая.

Затова се създават и тези стаи, в които разпитът се провежда от професионалист, който е обучен затова и само той контактува с детето, а всички останали наблюдават зад венецианското огледало.

„Синята стая“ в Ловеч е 25-та по ред в страната.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: Община Ловеч

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияАнкетиСоциални грижиИсторияСнимкиСпециалистиРецептиТестовеХранене при...ИнтервютаСпортАлт. медицинаЗаведенияОрганизацииОбразованиеНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника