Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Мерки на Регионалните здравни инспекции, свързани с превенция на самоубийствата

Мерки на Регионалните здравни инспекции, свързани с превенция на самоубийствата

Мерки на Регионалните здравни инспекции, свързани с превенция на самоубийствата - изображение

Вследствие на някои събития в България прогресивно се повишава броят на хората проявяващи суицидно поведение. Министерство на здравеопазването е институцията, отразяваща държавната реакция на тази изключително отрицателна тенденция към саморазрушително поведение. Главната действаща институция от името на Министерството на здравеопазването е Столичната регионална здравна инспекция. Тя е изпълнителят на препоръките и се занимава с устройството на система от мерки за оказване на психологическа помощ, подобряваща превенцията на суицидното поведение.

След проведена среща между Столична регионална здравна инспекция и служители на Националния център за опазване на общественото здраве, Медицинска академия, столичната община и директори на специализирани психиатрични заведения за активно лечение. На нея са обсъдени дейностите, които ще се извършват. Представят се и възможности, с които разполагат Националния център за опазване на общественото здраве и Военномедицинска академия за обучението на общопрактикуващите медици и другите неангажирани с медицина лица, занимаващи се с идентифицирането на евентуални суицидни нагласи. С цел подкрепа на превенцията на самоубийствата се съставят различни наръчници за превантивни действия с разнообразните целеви групи.

При осъществяване на тази задача Столична регионална здравна инспекция се обръща към председателите на Дружеството на психолозите, Асоциацията на психотерапевтите, директорите на лечебни заведения, Сдружението на общопрактикуващите лекари. Те стигат до предложението за определяне на „Дни на отворените врати“. Това осигурява на нуждаещите от специализирана помощ възможности за подкрепа, без значение от техния осигурителен статус В изпълнение на задачата Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ) се обръща към председателите на Дружеството на психолозите, Асоциацията на психотерапевтите, директорите на лечебните заведения, Сдружението на общопрактикуващите лекари с предложение да определят „Дни на отворените врати“ безплатно за всички нуждаещи се от психологическа и психиатрична помощ, независимо от осигурителния им статус.

От друга страна Столичната Регионална здравна инспекция при изпълнението на заложената си програма за психично здраве подготвят семинари със специалисти, обслужващи детските заведения в различни столични райони. Организират се лекции с медицински специалисти. Те са с насоченост към теми свързани с добрата самооценка, комуникацията , решаването на конфликти, проблеми по време на тийнейджърската възраст. Прилага се и т.нар. Стрес-тестове сред учащите деца.

След зачестилите случаи на самозапалване и други актове на саморазрушително поведение на територията на София се организират безплатни консултации и психологична помощ за близки на пострадалите хора.

Положителни практики са например предоставянето на информационни материали за мерките за превенция суицидното поведение. Друг начин за подобряване на ситуации с повишен риск от суицидно поведение са например обучението на трудови посредници, които се занимават с безработните хора, обезкуражени от продължителната безработица.Семинари с подобни цели се предлагат и на Централната комисия за борба с противообществените прояви сред малолетни и непълнолетни.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиПсихологияОрганизацииНормативни актовеЛюбопитноЗдравни съветиСпортЛайфстайлИсторияАнкетиАлт. медицинаЛеченияСнимкиХранене при...ИнтервютаФизиологияЗаведенияТестовеОбразованиеОткритияПроизводителиРецептиКлинични пътекиБотаника