Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Международен форум, посветен на първите години на детството, се проведе в София

Международен форум, посветен на първите години на детството, се проведе в София

Международен форум, посветен на първите години на детството, се проведе в София - изображение

Неправителствената организация „За нашите деца“ е организатор на конференцията, която се проведе под патронажа на омбудсмана на Републиката.

Една от основните задачи на организаторите беше представянето на тяхното мащабно проучване „Ранното детско развитие в България“. Изследването търси връзките и начините, по които въздействат върху грижата за децата от 0 до 7 години здравната, социалната и образователните системи.

Проучването е осъществено от „За нашите деца“ , сдружение „Дете и пространство“ и Института за изследване на населението и човека към БАН.

Как работят трите системи, как си партнират, но и как реално осъществяват подкрепата за ранното развитие чрез различните услуги, които предлагат, са темите, върху които са фокусирани усилията на работилите по изследването. Другите важни въпроси, разгледани в него, са дали тези три основни за социума системи използват механизми, чрез които да включат и родителите, както и дали самите родители усещат подкрепата им. Засегнати още са и теми, свързани с малчуганите, които имат специални потребности и доколко са ефективни действията на държавата за приобщаването им.

По време на конференцията бяха обсъдени и препоръките от изследването, посветени на това как да се подобри работата на системите. Мненията, изразени вчера, ще бъдат от полза за националната стратегия за ранното детско развитие, чието изготвяне е в ход.

Участие в международния форум взеха заместник-министрите от здравното, социалното и образователното ведомство, посланиците на Кипър, Великобритания, Израел, Дания и Индонезия, на УНИЦЕФ.

Нора Милотай, която е политически анализатор в Европейския парламент и работи по теми, свързани с европейската социална политика, говори за ролята на образователните политики в ранната детска възраст. Проф. Вероника Испанович сподели опита на Сърбия по отношение на интегрираните услуги и системи. Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова заяви ясно, че развитието на иновативни интегрирани услуги, насочени към ранното детско развитие, е един от приоритетите на ведомството и подчерта, че присъствието на международната конференция на трите ключови министерства, на представители на общините и на неправителствения сектор е сигурен знак, че всички те заедно ще разработят концепцията за Стратегията за ранно детско развитие, която беше определена като ключов за страната приоритет. Заместник-министър Димитрова насочи вниманието и към изготвянето на нов Закон за детето и семейството.

По темата работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg
Снимка: nmd.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСпортЛайфстайлПсихологияНовиниЛюбопитноСнимкиОбразованиеАнкетиНормативни актовеИстория