Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Лесен трик да се мотивираме да следваме целите си

Лесен трик да се мотивираме да следваме целите си

Лесен трик да се мотивираме да следваме целите си  - изображение

Някои хора смятат, че онова, което ни кара да се придържаме упорито към целите си, е преди всичко мисълта за крайния резултат от сбъдването им. Например, решаваме, стъпка по стъпка, да усвоим тънкостите на дадена програма за обработка и съхраняване на данни, защото след това ще сме много по-бързи при съставянето на бюджетни доклади. Да, ама повечето от нас са нетърпеливи, с което, вярваме, ще се съгласите. Малко са онези ентусиасти, които имат сили да чакат да видят плодовете от усилията си /крайния резултат от преследването на целите си/.

В този ред на мисли, как да останем докрай мотивирани, това се пита в загадката? За писателя Джеймс Клиър нещата са прости и се свеждат до това човек да има подръка само календар и химикал. Ето и самия трик: всеки път, когато реализирате нещо, което сте имали като идея да свършите, зачерквайте датата с голям кръст. Описания метод Джеймс нарича "Зайнфелд стратегия", по името на известния американски комедиен актьор Джери Зайнфелд. Говори се, че актьорът сам го използва, за да успява да учи по един нов сценарий на ден.

Това е то. Стратегията изглежда наистина работеща, тъй като, виждайки поредицата от отметки, малко ще са тези, които ще искат да я прекъснат. Това означава, че се събуждаме, изпълняваме задачата си отново и отново, а всеки път, когато "закрием" нова дата, усещаме удовлетворението за нещо приключено, свършено. 

Е, пробвайте, пожелаваме ви успех!

По статията работи: Красимира Костадинова

Снимка: freeimages.com/Doru Lupeanu, themuse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиСпортНовини