Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство Криминален аборт- правни и социални последици

Криминален аборт- правни и социални последици

Криминален аборт- правни и социални последици - изображение

Терминът репродуктивно здраве може да бъде определен като състояние на умствено, физическо и социално благосъстояние във всички сфери, обвързващи се с репродуктивната система, нейните процеси и функции. То е зависимо от общото здравословно положение на населението, а показателите на някои обобщаващи демографски показатели говорят за наличието на една отрицателна тенденция през последните петнайсет години. Тя е свързана с това, че в България  се отчитат едни от най-високите стойности сред европейските страни по важни демографски показатели като перинатална смъртност, детска смъртност, смъртност при майката.

Правото се внушава от потребностите на хората. Негова цел е да ги удовлетвори и уреди в съответните нормативни актове. Именно в тях се съдържа и текст, посветен на аборта. По този начин законодателите изразяват както своята воля, така и народната. Чрез възможността легално да се извърши прекъсване на бременността по желание на пациента се залага и правото на свободен избор, гарантиран от закона.

Темата за аборта предизвиква възникването на различни мнения, едни напълно го оспорват, други приемат идеята, жената сама да избере как да постъпва със собствения си живот. Науката и правото безспорно подкрепят човешкия избор и свободната воля и работят само в тяхна услуга.

Социални последици от аборта:

1. Доказано е в различни изследвания, че жените, които са правили аборт често страдат и предприемат лечение за различни психични проблеми. Възможно е да се появят проблеми, свързани със злоупотребата с алкохол, цигари и различни транквилантни лекарствени препарати.

2. Жените, преживели аборт се чувстват социално изолирани за много дълъг период от време.

3. Децата, които са били нежелани, но въпреки това родени демонстрират често антисоциално поведение, агресия, проблеми в адаптацията, психични проблеми.

4. Някои от жените направили аборт повече от веднъж са по-склонни да се разведат с партньорите си или трайно увреждат връзките с половинките си.

Правни последици от аборта:

До навършване на 18 години от майката, аборт може да се извърши само със съгласието на родителите и по установен законов ред.

Всяка изкуствено прекъсната бременност чрез намесата на хирург, извършена извън хабилитирано болнично заведение, носи висок риск от смърт или тежки здравословни проблеми за жената (инфекции, безплодие и др.). Поради това се преследва от закона и се обозначава като криминален аборт. Престъпен може да се определи и аборт, направен след края на третия лунарен месец от бременността, без да има медицински индикации, които да го наложат.

Престъплението аборт се дефинира според Наказателния кодекс като:

„Чл. 126. (1) Който със съгласието на бременна жена умъртви плода й извън акредитирано лечебно заведение или в нарушение на утвърдените медицински стандарти и правилата за добра медицинска практика, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

(2) Ако виновният няма висше медицинско образование или е умъртвил плода на две или повече жени, наказанието е лишаване от свобода до осем години.

(3) Ако деянието по предходните алинеи е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

(4) Бременната жена не носи наказателна отговорност по предходните алинеи, включително и за подбудителство и помагачество.

(5) Ако умъртвяването на плода е извършено без съгласието на бременната, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години.

(6) Ако в последния случай е последвала смъртта на бременната, наказанието е лишаване от свобода от пет до дванадесет години”.

По същество за извършване на престъплението е необходимо изричното съгласие на бременната жена да бъде умъртвен плода й извън акредитирано медицинско заведение. Това е първото предложение, залегнало в текста. Второто е свързано с умъртвяването на плода на бременната жена като се нарушат утвърдените медицински стандарти и добрата медицинска практика.

Всяко неспазване на текста на Чл.126 би довело до съответните упоменати в кодекса правни последици от криминалния аборт. Това е в сила както за бременната жена, така и за всички съучастници в правонарушението.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиИсторияКлинични пътекиЛюбопитноСнимкиНовиниАлт. медицинаЛайфстайлЛеченияОрганизацииПсихологияНормативни актовеСпециалистиЗдравни съветиАнкетиВидеоНаучни публикацииПатологияСпортФизиологияИзследванияЗдравни проблемиПроизводителиХранене при...ИнтервютаБотаника