Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Кризисният център „Самарянска къща“ отбелязва 15 години от създаването си

Кризисният център „Самарянска къща“ отбелязва 15 години от създаването си

Кризисният център „Самарянска къща“ отбелязва 15 години от създаването си - изображение

Старозагорският кризисен център „Самарянска къща“ става на 15 години. Работата му започва през 2004 г. и за този период екипът е осъществил общо 19 проекта.

От 14 януари 2004-а до момента самаряните дават шанс на жени и деца, пострадали от насилие, трафик или друг вид експлоатация не само да бъдат подслонени, но и да получат професионалната подкрепа, от която се нуждаят.

Сдружение „Самаряни“ финансира центъра през първите шест години, прави го като привлича средства по проекти от чужбина, чрез български фондове, от посолства, общинския бюджет и частни дарители и фирми. От 2010 г. услугата вече е делегирана дейност и се финансира от бюджета.

Самаряните развиват постепенно услугата и към кризисния център функционират консултативната телефонна линия, която действат 24 часа и приемната подкрепа, които са предназначени за пострадалите от насилие, имащи нужда единствено от консултации, но не и от настаняване.

Постепенно услугите се увеличават и сега действат още и „Кризисно настаняване“ и „Терапевтични програми“. През 2017 г. започва да действа нова услуга. Консултативно-информационният център „Самаряни“ обединява психологическа и юридическа подкрепа, социално и семейно консултиране, превенция на насилието, корекционни и терапевтични програми. Екипът разработи и започна приложението на терапевтичната програма за работа с деца за справяне с насилие.

От сдружението съобщават, че за тези 15 години 706 души са намерили подслон в центъра, от които 382 са децата, жертви на домашно насилие и 29 на трафик, през приемната са преминали 1397 души, от които 95% заради домашно насилие, телефонната линия е използвана 2283 пъти.

Благодарение на обществената подкрепа, партньорството и дарителството екипът на сдружението реализира множество каузи, последната, от които е „Дари за „Защита на жени, пострадали от насилие!“.

Нейната цел е осигуряването на финансов ресурс в дългосрочен план, за да бъде осигурена навременна юридическа помощ на жените, станали жертви на насилие чрез едноименния дарителски финансов фонд.

За последните девет години над 100 жени са получи финансова помощ от самаряните за завеждането на дела по закона за домашното насилие.

От сдружението признават още, че празникът ги провокира да погледнат назад и отчитат, че стореното от тях си заслужава усилията. Празникът е повод да благодарят на всички, които са ги подкрепяли и така са помогнали, но и са променили нечий живот, дали са вяра и надежда.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: samaritans.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияСоциални грижиЛайфстайлИнтервютаЛюбопитноСнимкиАнкетиБотаникаЛечения