Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Концепцията, посветена на реформите в ТЕЛК, ще бъде преразгледана

Концепцията, посветена на реформите в ТЕЛК, ще бъде преразгледана

Концепцията, посветена на реформите в ТЕЛК, ще бъде преразгледана - изображение

Концепцията за експертизата на работоспособността ще бъде преразгледана. Такъв е резултатът след вчерашната среща в социалното министерство, в която се включиха още представители на национално представителните организации на хората с увреждания, на агенцията, която отговаря за тях, както и на здравното ведомство и експертната лекарска комисия.

Срещата беше резултат от определените като недопустими и скандални предложения за промени в системата, които не бяха приети от хората с увреждания и провокираха протеста им преди дни.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че със задачата да бъдат открити решения на въпросите, на които сегашната концепция не дава отговор, ще се заеме работна група, в която ще влязат и членове на организациите на хората с увреждания. Въпросът е защо това не се е случило до момента при условие, че този документ е внесен в парламента още през есента на миналата година. Социалният министър беше категоричен още и затова, че диалогът е възстановен. От друга страна представител на Съюза на слепите заяви, че „диалогът е възстановен, но не и разбирателството“, което е ясен знак, че предстоят трудни преговори.

Проблемите са провокирани преди всичко от различните гледни точки и начинът, по който всяка от страните вижда нещата. Ако има нещо, което ги обединява, то със сигурност е нуждата от премахването на фалшивите инвалиди и много по-доброто изразходване на средствата. Тези промени са важни и по този въпрос различия не съществуват.

Разликите са в начините, по които трябва да бъдат осъществени те. Как точно да бъдат открити и отстранени от системата фалшивите, но и как тя да не ги допуска и какво да се случи със средствата, които ще бъдат спестени. От организациите на хората с увреждания смятат, че е най-добре парите да бъдат изразходвани за увеличаване помощите за болните. От своя страна управляващите виждат възможност чрез икономиите да са увеличат пенсиите на всички.

По тези и по още други теми ще се водят разговорите, за да има в крайна сметка документ, който отговаря както на всички изисквания, така и на нуждите на хората с увреждания. Днес диалогът продължава в здравното ведомство с разговор с министър Кирил Ананиев, който ще бъде посветен на друга, разбунила духовете тема – методиката, чрез която се оценява степента и вида на увреждането.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

 

Още по темата:

4.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиСпециалистиАнкети