Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Конгресът за приобщаващ растеж търси решения в сферата на социалните политики

Конгресът за приобщаващ растеж търси решения в сферата на социалните политики

Конгресът за приобщаващ растеж търси решения в сферата на социалните политики - изображение

Годишният конгрес за приобщаващ растеж, който беше открит днес в Брюксел, събра на едно място политици, социални партньори и представители на гражданското общество. Всички те търсят начини за практическото приложение на принципите на Европейския стълб за социални права.

Създаването на ефективни и работещи инструменти, които да засилят и активизират социалните теми в ЕС и ще окажат реално въздействие върху живота на хората, е един от ясните приоритети на българското председателство, заяви министър Бисер Петков, който е председател на Съвета на евросъюза по заетост и социална политика, при откриването на форума.

Социалните измерения на ЕС е нужно да бъдат засилени, както е нужно и да не спират усилията за устойчив икономически растеж. Що се отнася до Европейския социален стълб, според министър Петков едва ли резултатите от прилагането му ще бъдат видими, ако липсват мониторинг и адекватно финансиране. Той отново насочи вниманието на участниците към факта, че инвестицията в хората е най-важното условие за постигане на успех. Що се отнася до политиките по заетост и образование, то най-важното е да бъде подготвена качества работна сила и да се компенсират липсата на умения и знания за новите работни места. Това е сериозно предизвикателство пред страните в Европа и те трябва да се справят с него.

Как животът на хората от държавите в евросъюза да стане по-добър и какви трябва да са общите действия на управляващите, са темите, върху които българското председателство ще постави акцент по време на конференцията на високо равнище в София през юни, информира още Бисер Петков.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеСтатистически проучванияНовиниОрганизацииСпортСоциални грижиАнкетиИсторияОбразованиеПсихология