Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Конвенцията за правата на хората с увреждания все още не се прилага напълно у нас

Конвенцията за правата на хората с увреждания все още не се прилага напълно у нас

Конвенцията за правата на хората с увреждания все още не се прилага напълно у нас - изображение

На заседанието на 20-та сесия на Комитета на ООН за правата на хората с увреждания в Женева националният омбудсман заяви, че шест години след като е ратифицирана у нас, Конвенцията за правата на хората с увреждания не се прилага напълно. Мая Манолова е част от българската делегация на форума.

В изказването си тя изрази притеснение, че в страната ни все още няма независим механизъм за мониторинг и в момента тя наблюдава и насърчава изпълнението на важния текст.

Мая Манолова говори за административните и бюрократични препятствия и за липсата на индивидуален подход и оценка на потребностите на всеки. Проблемът е, че те са част от Закона за интеграция, но прилагането им е формално. Омбудсманът се аргументира с това, че много често социалните работници, които изготвят индивидуалната оценка, не са виждали никога човека, за когото е предназначена, както и с еднаквия размер на добавките.

Липсата на достъпна среда, трудностите при снабдяването с помощни средства и при използването на лични асистенти, услуги, правосъдие, изолация и дискриминация са сред другите сериозни проблеми, пред които са изправени представителите на тази уязвима социална група у нас и за които говори в Женева Мая Манолова.

Тя подчерта, че всички това, но и дългото отлагане на реформите в сферата са провокирали острото недоволство и напрежение и припомни пред Комитета на световната организация за протестите у нас, които продължават.

Омбудсманът обяви, че застава зад справедливата кауза на майките на деца с увреждания, които се бунтуват от първия ден на юни.

В изказването си дамата припомни, че с нейния екип са подготвили проекта на закона за личната помощ и са го внесли в парламента.

Не бяха забравени и положителните стъпки, сред които деинституционализацията за деца с увреждания от 4 до 7 години, която приключи и някои законодателни решения.

„Настояваме за цялостна реформа, а не за пари“, категорична беше обществената защитничка на правата и изрази надежда, че дискусиите в Женева и препоръките на Комитета ще се превърнат в катализатор на реформата в България.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ombudsman.bg
Снимка: handicapuniversel.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпортЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицина