Начало Социални грижи Трудова ангажираност Видове трудова заетост Кога следва да бъде издаден болничен?

Кога следва да бъде издаден болничен?

Кога следва да бъде издаден болничен? - изображение

Това е любопитен казус, при който е добре заинтересованите лица да имат предвид, че болничните следва да се издават на деня, за който е констатирана временната нетрудоспособност. Недопустимо е издаването на този документ от общопрактикуващия лекар, когато датата, от която е започнала временната нетрудоспособност, е по-късна от тази на издаването му (няма как да получим предварително издаден болничен).

Все пак, възможни са и някои изключения, но те са допустими в следните случаи:

- когато временната нетрудоспособност се констатира на деня, през който служителят е бил на работа, без значение от отработените часове, или когато неразположението се е случило след изтичане на работното му време. В тези ситуации отпуската за временна нетрудоспособност задължително стартира от следващия календарен ден, без значение дали той е работен за болия, или не;

- когато болничния е продължен. При тези ситуации отпуската за временната нетрудоспособност задължително стартира от деня, за който лицето е трябвало да се появи на работа съгласно предхождащия болничен, без значение че той може да е неработен за служителя.

 Снимка: Employee Benefits

Източник:nssi.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниТестовеЗдравни съветиОрганизации