Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Кога се превеждат сумите за пенсионните възнаграждения и до кога можем да потърсим неполучените си пенсии

Кога се превеждат сумите за пенсионните възнаграждения и до кога можем да потърсим неполучените си пенсии

Кога се превеждат сумите за пенсионните възнаграждения и до кога можем да потърсим неполучените си пенсии - изображение

 Преводът на пенсионните възнаграждения по сметка следва да се извърши в първите 3 работни дена от стартирането на превода на финансовите суми към пощенските станции (конкретните дати от месеца са от 7-мо до 9-то число включително), когато тези дни са работни. Когато те не са работни, финансовият превод следва да се направи в първия работен ден. Това значи, че сумите по отделните сметки биха могли да са налични и на 10-то число на месеца, за който се отнасят. Тъй като нерядко пенсионерите не са се информирали за това обстоятелството, описано по-горе, добре е да се знае, че невинаги пенсионното възнаграждение бил могло да бъде получено от банковия клон на 7-мо число.

Освен това, когато налице са неполучени пенсионни възнаграждения, пенсионерът или наследниците имат право да ги изискат от съответното териториално подразделение на осигурителния институт. В тези ситуации е нужно прилагането на разпоредбата от чл. 105, ал. 2 от КСО. Съгласно текстът на административния акт, вземането на пенсионно възнаграждение се погасява след изтичането на 3-годишен давностен срок. Той е считан от 1-ви януари на годината, следваща този, за която се отнася. Този срок се прилага както по отношение на титуляра на пенсионното възнаграждение, така и за наследниците му.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиНовини