Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Кога изобщо не е добра идея да се пазарим за заплатата си

Кога изобщо не е добра идея да се пазарим за заплатата си

Кога изобщо не е добра идея да се пазарим за заплатата си  - изображение

Обсъждането на финансовото възнаграждение на прага на започване на нова работа е сериозно предизвикателство за повечето хора. И ако има редица случаи, в които пазаренето за по-високата заплата е повече от задължително, обратно, в други – то изобщо не е желателно.

Ето три от тези конкретни казуси, поне според американката Джеси Флос, която от десетилетие е специалист по подбор на персонал.

Когато вече сте приели работна оферта с по-ниско от заплащане

Да кажем, че с ентусиазъм и нескрито вълнение сте приели предложение за работа. После обаче се прибирате вкъщи и половинката ви любезно ви напомня, че трябва да се плащат един тон неща и, разбира се – всички те изискват немалко средства. И точно тук ви хрумва брилянтна идея: дали да не "измъкнете" още някой лев от новия си работодател? Отговорът е – не. Изпуснали сте подходящия момент. Шефовете ви не биха одобрили подобно отношение и е малко вероятно да удовлетворят искането ви. Съветът на Джеси, в този ред на мисли, е най-близкият до логиката: помислете два пъти преди да дадете своето "да", защото има опасност сериозно да съжалявате по-късно.

Когато ви казват, че това е най-добрата оферта, която могат да ви предложат

Ето как стоят нещата: ако новият ви екип наистина желае да станете част от него – особено ако осъзнава, че изискваното от вас възнаграждение е максимално високо, имайки се предвид бюджетът, определен за заплати – много е вероятно да ви предложат най-доброто, с което компанията разполага във финансов аспект. Често в този случай работодателите придружават работното си предложение с думите: "Безспорно желаем да се присъединиш към отбора, затова ти правим най-добрата възможна оферта". Ако се изкушите да се пазарите, рискувате да излезе, че не се интересувате грам от бюджета на компанията или, че имате проблеми със слуха, коментира Флос. Цялата работа е там, че едва ли ще чуете гореспоменатата фраза, ако наистина има място за пазарене, смята американката.

Когато просто не разполагате с никакъв уважителен аргумент за пазарене

Написали сте си домашното, интересували сте се от заплащането в сектора, получавате това, което искате и… все пак – решавате да се пазарите заради спорта. Това, според специалистите, не е добре. Обсъждането на финансовото възнаграждение изисква да имате подходящ аргумент за целта.

Е, желаем ви успех! 

По статията работи: Красимира Костадинова

Източник: Източник: themuse.com

Снимка: freeimages.com/dimitris petridis

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиНовиниСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитно