Начало Социални грижи Добрите практики Актуално КНСБ предлага мерки срещу „родовата“ безработица

КНСБ предлага мерки срещу „родовата“ безработица

КНСБ предлага мерки срещу „родовата“ безработица  - изображение

Помощите, които хората получават за безработица и социалните плащания, да се обвържат с реална трудова заетост в общински предприятия на пълен работен ден и месец. Такова е предложението на синдиката, чрез което се надяват, че държавата може да прекрати безумната практика на „потомствена“ безработица. Не е тайна за никого в България, че съществуват групи в обществото, при които поколения наред преживяват благодарение на редовно получаваните суми от социални помощи.

Според главния експерт в департамента „Пазар на труда“ на КНСБ Диана Найденова е напълно възможно да бъде осигурена работа в обществения сектор на хора без образование и квалификация. И в момента за тях има много свободни работни места, а техният дял в нивото на безработицата у нас не е никак малък – 68,3%. Според експерта тези хора спокойно могат да подпомогнат почистването на села, градове и речни корита, както и други места в обществения сектор.

От подобна заетост ще бъдат освободени единствено майки на деца до 3 години, хора с намалена до 67% работоспособност и такива, които обгрижват деца или възрастни в безпомощно състояние.

От КНСБ смятат, че е време да бъдат използвани нетрадиционни решения на проблемите, свързани с трудовата заетост. От няколко години синдикатът работи по изготвянето на анализ, чиято цел е да изясни в детайли профила на безработните и на българите, които търсят работа.

По темата работи: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg
Снимка: economiematin.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноАнкетиСнимкиПсихологияНовиниЗдравни съветиЛайфстайлНормативни актовеЛеченияРецептиОрганизацииИсторияЗаведенияОбразованиеТестовеФизиологияАлт. медицинаСпорт