Начало Социални грижи Добрите практики Актуално КНСБ подкрепи проекта за бюджет на ДОО

КНСБ подкрепи проекта за бюджет на ДОО

КНСБ подкрепи проекта за бюджет на ДОО - изображение

КНСБ декларира подкрепата си за проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. В становището на синдиката е посочено, че не малка част от предложеното в него удовлетворява „във висока степен усилията на КНСБ за повишаване стабилността и адекватността на системата“.

В същото време синдикалистите изразяват разочарованието си, че в текстовете няма и дума по отношение на гарантираните размери на краткосрочните обезщетения. Особено силно е неудовлетворението им, когато става дума за задържането на минималните и максимални обезщетения за безработица и за отглеждане на малко дете. Проблем е и това, че помощта, която се дава при смърт на осигурен и през следващата година ще бъде 540 лв.

Когато коментират политиките по приходите в проекта от КНСБ подчертават, че са предприети сериозни мерки в правилната посока. Увеличени са базовите параметри, които гарантират минималните нива на осигуряване.

Като много нужно, но закъсняло действие определят повишаването на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и производители на тютюн от 350 лв. на 560 лв.

Позицията дава положителна оценка на набелязаните действия, чрез които приходите ще се подобрят и определя като впечатляващ ръста от почти един милиард, подчертава още и по-добрата база за осигурителните права най-вече за някои групи, които в продължение на години се осигуряват на неразумно ниски нива.

Синдикатът оценява положително и стъпките по отношение на пенсионното осигуряване.

Намаляващият дефицит на ДОО в последните няколко години е посочен като положителен факт, който е резултат от повишаването на доходите и от подобрената събираемост и ефективния контрол върху разходите. Притесненията на синдикалистите са свързани с рестриктивните мерки за някои от правата, например, за минималния размер на среднодневно обезщетение при безработица и това за отглеждане на дете.

Не по-малко тревожен е и дефицитът във всички фондове на общественото осигуряване като сериозни притеснения провокира дефицита на „Фонд пенсии за лицата по чл. 69“. В позицията се подчертава, че законодателят трябва да е загрижен и да предприеме мерки.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: knsb-bg.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижи