Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Квотите за наемане на хората с увреждания са унижение за тях

Квотите за наемане на хората с увреждания са унижение за тях

Квотите за наемане на хората с увреждания са унижение за тях - изображение

Въвеждането на квоти за наемане на хората с увреждания е унизителен подход спрямо самите тях, а ефектът от подобна мярка ще се отрази крайно негативно на пазара на труда. Това казват в позицията си по повод публикувания за обществено обсъждане закон за хората с увреждания от Българската стопанска камара. Според организацията квотният принцип е и пряка намеса на държавата в стопанската дейност.

Българският работодател възприема хората с увреждания като ценен човешки потенциал, пише още в текста и бива подчертано, че персонал се наема според професионалните качества, знания, умения и компетентност.

Сериозно внимание се обръща на факта, че много често проблемът, свързан с възможността на тези българи да работят, се дължи на фактори, извън отговорността на работодателя, например, липсата на достъпна публична среда, което е ангажимент на централна и местна власт.

От БСК са категорични, че не квотите, а мерките, за които основната отговорност е на държавата, ще решат въпроса със заетостта.

Особено остро реагират от камарата на въвеждането на нови непропорционални изисквания, които ще доведат до вземане на още пари от бизнеса и при неясни условия по отношение на управлението на средствата.

Фондът „Заетост на хора с увреждания“ към ресорното министерство ще бъде захранван със средства основно от българските работодатели, но техния глас няма да е определящ за управлението на събраното. Това от камарата определят като недопустимо, както и факта, че хората с увреждания изобщо не са представени в управлението на фонда.А включването само на един представител на бизнеса, смятат за „форма на привиден демократизъм и имитация на отразени бележки на работодателите“.

От БСК приемат с изумление и втория фонд, който ще действа на същия принцип и е към МРРБ. А към уж съобразяването с мнението им добавят намалението на квотата за наемане на хора с увреждания от 4% на 2% и заявяват, че това е поредния квазиданък за работодателите, който не се съобразява с нищо.

Това са рестрикции, убедени са работодателите и констатират, че в проекта липсва нещо много важно – стимулите за наемане на граждани с увреждания.

Мнението е, че стават дума за законотворческа наглост, а текстовете в законопроект са поредните пирони в неконкурентоспособността на бизнеса и ще доведе до нов спад за местни и чужди инвеститори.

В края на позицията сдружението на българските работодатели настоява категорично посочените текстове и предложения да бъдат премахнати.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bia-bg.com
Снимка: 24chasa.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпортЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИстория