Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Възрастни хора Качеството на услугите в домовете за възрастни ще става все по-добро, обеща социалният министър

Качеството на услугите в домовете за възрастни ще става все по-добро, обеща социалният министър

Качеството на услугите в домовете за възрастни ще става все по-добро, обеща социалният министър - изображение

По време на посещението си в дома за стари хора във Велинград министър Бисер Петков заяви, че социалната реформа предвижда домовете да предлагат резидентна грижа за възрастните. В същото време институциите, в които са настанени хора с психични разстройства и умствена изостаналост ще бъдат закрити. Това ще става постепенно, а не изведнъж.

Една от задачите, които реформата си поставя, е домовете за стари хора да отговарят на определени стандарти, а качеството на услугите им да стане по-добро. Контрол върху спазването на стандартите ще осъществява новата Агенция за качество на социалните услуги.

Държавата финансира с над 50 000 000 лв. на година домовете за възрастни, които са 82.

Социалният министър подчерта, че в проектозакона за социалните услуги е регламентирано запазването на съществуващите домове. Новият закон предстои да бъде гласуван на второ четене от депутатите. С него на практика се осъществява реформата в сектора. Той отделя социалните услуги от подпомагането като в също време определя правилата за достъп до тях и за начина, по който те ще бъдат финансирани и предоставяни на хората.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияНовиниСоциални грижиСпортХранене при...Здравни съветиБотаникаЛеченияКлинични пътеки