Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Детски заведения и социални услуги за деца Калитиново посреща с надежда новия проект на „Самаряни“

Калитиново посреща с надежда новия проект на „Самаряни“

Калитиново посреща с надежда новия проект на „Самаряни“ - изображение

След две десетилетия активна и целенасочена дейност в сферата на социалната работа сдружение „Самаряни“ се впуска с вдъхновение във висшия й пилотаж – общностната. Този път във фокуса на вниманието ще бъде не отделен човек или семейството, а всички, които обитават селището. Става дума за началото на проекта „Къщата на семейството и общността“, който ще се реализира в рамките на следващите три години и който беше представен на специална пресконференция.

Проектът е иновативен, защото за първи път от сдружението насочват вниманието си към общността като цяло и търсят начини не просто да внесат опит и знания отвън, а преди всичко да ги открият сред хората там.

Фокусът на вниманието е групата деца от 0 до 5 години, техните родители и желанието им да научат повече за родителството, да развият умения, да споделят опит, а децата да имат шанса да се развиват и учат нови неща, да добият самочувствие. Това обаче не изключва от идеята останалите членове на местното общество, а напротив. От „Самаряни“ са категорични, че целта им не се ограничава само с работа с най-малките и семействата им, а възможността да стигнат до всички в Калитиново. 

„Съществуват различни общности, които често живеят в паралелни вселени. Когато обаче те се срещнат, започват да преоткриват света, да сверяват часовниците си и да се нагаждат една към друга. Истината е, че ние живеем заедно, въпреки различията и само така сме в състояние да се чувстваме добре и да вървим напред“, каза изпълнителният директор на сдружението и ръководител на проекта Димо Димов-Лемуил. Смисълът на това „Самаряни“ да станат част от Калитиново, е да помогнат на обществото там да придобие нова гледна точка, да предостави повече възможности за развитието на децата, но и да провокира родителите да общуват пълноценно с тях, а и помежду си, да споделят опит и знания. „Ние също ще представим нашия опит по отношение на ранното детско развитие, което е определящо за бъдещото“, каза още г-н Димов.

Кметът на Калитиново Иван Костадинов подчерта, че най-големият проблем за българското село в последните години е обезлюдяването. „Някога бабите помагаха, а сега те отсъстват. Родителите са оставени сами и имат наистина нужда да бъдат обучени затова и мотивирани позитивно. Проектът е добър, за хората е“, каза той и сподели, че имиджът на едно населено място е резултат от действията на хората му.

Иновативната идея е свързана не само с възможността децата да получат колкото е възможно повече знания и умения, но и с това родителите им да знаят повече за начина, по който да се грижат за тях. „Предстои ни да тествате идеите си именно тук, затова не само се вълнуваме, но и приемаме реализацията на проекта като предизвикателство. Вярваме, че в нашата къща там – едно светло и шарено пространство, децата и техните близки ще идват с удоволствие. Там ще кипи живот наистина“, сподели Мария Данева, сътрудник за работа с доброволците. Тя разказа как повечето от останалите деца над 5 години и родителите им са проявили желание да бъдат доброволци, за да станат част от това, което ще се случва през следващите три години. 

Един от социалните работници Пенчо Минакиев сподели, че най-важното правило е в къщата да идва не само детето, а задължително да е с възрастен. Той се надява, че дискусиите, които ще водят заедно всички, ще провокират не само търсене на отговори на въпросите, които ги вълнуват, но и възможност да се опознаят. „Обръщаме специално внимание на бащите, защото покрай постоянната си ангажираност, те пропускат много важни моменти от развитието на детето. А бащата е важен фактор в израстването на малчуганите и нашата задача е да пробудим желанието на тези мъже да осъзнаят колко значима е ролята им за психическото и емоционално развитие на детето“, каза г-н Минакиев и сподели, че за това ще им помогне опитът, натрупан при реализацията на проекта „Къде е бащата?“

Защо обаче от „Самаряни“ се спират на Калитиново? Аргументите са няколко и сред тях на първо място е броят на децата – 185 до 18 години и 111 до 12. Общо 63 ще се възползват от „Къщата на семейството и общността“. В селото няма детска градина и това също надделява, но не на последно място е начинът, по който сдружението бива прието от местните лидери. „За нас това има огромно значение“, категоричен е Димо Димов и подчертава, че кметът на селото е човек с визия и иновативно мислене. От своя страна Иван Костадинов твърди, че калитиновци са отворени към света и новото, приемат чуждото мнение и припомня, че в селото са „пионери по отношение на „Приемната грижа“. Между другото местният сътрудник по проекта е приемен родител. Райна Костова ще има задачата да съдейства на всички, които са част от това пространство, мислят за бъдещето, искат да се развиват, но и да споделят опита си. Не на последно място за избора на селото влияние оказва и фактът, че кметът осигурява сградата и помещенията. А както подчерта г-н Димов, това означава, че средствата ще отидат за дейности и реализация на идеите им, а не за инфраструктура.

Райна Костова е сътрудник по проекта

Финансовата подкрепа за тази иновативна идея е на фондациите „Лале“ и „ОАК“. Парите се отпускат по програмата „Силата на семейството и общността“ и са в размер на 66 000 лв. Сдружение „Самаряни“ участва с 16 530 лв. и така общата сума нараства до 82 530 лв. Всички те ще бъдат използвани за различните прояви и инициативи през следващите три години.

Мария Данева припомни още, че дарителската кампания за набиране на книжки, играчки и образователни материали, подходящи за деца от 0 до 5 години, продължава до края на месеца. „Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха. Старозагорци винаги са били съпричастни към инициативите ни и затова и сега не се поколебахме да поискаме помощ. Тя е за децата“, заяви дамата и покани всеки, който иска да се информира от какво имат нужда, да се обади в сдружението или да види списъка в сайта им.

От „Самаряни“ се надяват моделът, който ще тестват през следващите три годин, да се окаже добър, работещ и ефективен до степен, че и други населени места да го приложат. Още по-важното обаче е целите, които са си поставили, да бъдат реализирани и да настъпи промяна по отношение на начина, по който младите хора се грижат и възпитават децата си.

Автор: Гергана Караилиева
Снимка: Framar.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСоциални грижиНовиниПсихологияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиОрганизацииАнкети