Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как успешно да се разберем с новия си шеф

Как успешно да се разберем с новия си шеф

Как успешно да се разберем с новия си шеф - изображение

Трудно или не, намерили сте задоволяващ начин да комуникирате с настоящия си ръководител. Наясно сте за това точно колко време му е нужно, за да отговори на ваше запитване; открили сте най-добрия подход към него в обсъждането на нови идеи и предложения; знаете как той или тя дефинира понятието "Спешно!" И точно когато си казвате, че всичко е наред и, че по-хубаво едва ли може да ви се случи в професионален аспект, сполита ви най-неочакваното – появява се нов мениджър. Предполагаме, подобно стечение на обстоятелствата може би ще ви подейства малко стресиращо, разочароващо, кара ви да се чувствате несигурни, така ли е? Не гледайте обаче на тази промяна само в негативен аспект. Дори да сте сред онези служители, които имат късмета да харесват шефа си, това не означава, че новият ръководител ще бъде по-лош, дори, напротив – той може да допринесе за бъдещето ви развитие. Не на последна място, изграждането на професионални контакти /от нулата/ винаги е полезно умение, което трябва да изграждате. Иначе казано, ако желаете да се възползвате от ситуацията максимално, в следващите редове ще откриете три полезни препоръки.

Разбира се, ще трябва да демонстрирате професионализъм, но се постарайте той да не е със "срок на годност" само… две седмици. Няма нужда да идвате с един час по-рано на работа, да обличате костюм всеки ден, да изпращате твърде официални писма до новото ръководство и… така, докато нещата се нормализират и новият мениджър вече не е толкова нов. Истината е, че би било разумно да се стремите към такова поведение, за което да сте сигурни, че ще можете да спазвате и в бъдещ план. Идвайте с няколко минути по-рано, обличайте се подходящо и подобрете електронната кореспонденция, без всичко това да изглежда прекалено в очите на околните /както и да свърши изведнъж – така, както е започнало/.

Обикновено, когато някой тепърва стъпва в мениджърска роля, той прави всичко по силите си да помогне на екипа да напредне; да реализира бърз прогрес и развитие. За вас това означава отлична възможност да споделите с новия си шеф идеи за нововъведения в бизнеса или начин за включване на вашия принос в дейността на компанията.

В този ред на мисли, няма да е лошо, ако планирате лична среща с новия си ръководител, като, разбира се, предварително се подготвите за нея. Съветът на специалистите е да избягвате да говорите за нещата, които "куцат" в организацията – по-скоро наблегнете върху възможностите за подобряване на процеса. Тоест, в разговора си с него останете фокусирани и позитивни. Покажете желание за сътрудничество, предложете помощта си – ръководителят ви е нов и по всяка вероятност има нужда от някой, който да му разясни отношенията в "отбора", наложените практики и фирмена организация. Бъдете наистина полезни, но не се дръжте като единствения човек, който може да предложи подкрепата си. Всъщност, окуражете и останалите да помагат и да говорят за своите умения.

Е, пожелаваме ви успех и не забравяйте – приветствайте всяка промяна, защото може да бъде възможност.

По статията работи: Красимира Костадинова

Снимка: freeimages.com 

Източник: themuse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияСнимки