Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да създадем творческа работна среда

Как да създадем творческа работна среда

Как да създадем творческа работна среда - изображение

Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че управителите на успешните компании всячески се опитват да създадат творчески условия на работа, с което да стимулират креативността на собствените си служители. И въпреки че няма точна /нито само една/ рецепта за постигане на въпросната мисия, ръководителите на всяка организация, независимо от областта й на специализация, биха могли да въведат кооперативна политика на иновации и творчество. Ето как:

1) Наситете професионалното пространство с цветове и с подходящи картини. За да окуражите свободата на себеизразяването, поставете в обкръжаващата среда изображения, които вдъхновяват умствената яснота и положителните мисли – например, такива с природни пейзажи. Цветът също играе роля в стимулирането на креативността. Светлите нюанси на синьото избистрят ума и стимулират дейността му. Обратното – червеното може да предизвика негативни чувства в служителите и да се отрази отрицателно върху продуктивността им.

2) Ако използвате т. нар. мозъчна атака за генерирани на нови идеи и решения, използвайте я по правилния начин. Популярната концепция /и оригиналната такава/ е брейнстормингът да се прилага под формата на предлагане на много хрумки наведнъж, без те да се подлагат на критика отстрана на участниците в него. Някои специалисти обаче смятат, че би било добре в групата да тече непрекъснато обсъждане на идеите и по-скоро – на тяхната реална приложимост.

3) Окуражавайте общуването и разговорите в професионалната среда. Експертите смятат, че именно в общуването и взаимодействието между служителите се раждат иновациите. Това е така, защото в свободните и неконструирани разговори, хората са склонни да разменят опит и знания и заедно да достигат до интересни решения, подходящи за прилагане в практиката. За тази цел, създайте един "трети дом" за кадрите си – иначе, казано, интерактивна зона за почивка, за кафе пауза и т.н., в която всеки да може да общува в свободно и да бъде себе си.

4) Позволявайте на служителите си да играят. Въпреки че за мнозина работодатели игрите на работното място биха изглеждали контрапродуктивни, редица изследвания са доказали отдавна, че тези занимания намаляват напрежението и, в резултат, довеждат до увеличаване на творчеството. Ето защо редица компании, между които "Гугъл", "Фейсбук", "Лего" и други са внедрили в сградите си пързалки, вътрешни градини, стени, на които може да се пише, "плувни маси " и други подобни игрови елементи.

Е, пожелаваме ви креативност!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиСнимкиПсихологияЛюбопитноТестовеИнтервютаСпециалистиПроизводители