Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да сме спокойни по време на презентация

Как да сме спокойни по време на презентация

Как да сме спокойни по време на презентация   - изображение

Истината е, че е съвсем естествено да се чувствате нервни, ако ви предстои презентация. Много опитни лектори, в различна степен, усещат безпокойство преди да се изправят пред публика, независимо от факта, че вече са го правили милион пъти. Добре е да се знае, че нервността, поне в конкретния случай, не трябва да се разглежда като проблем или като проява на слабост. Напротив, обратното – прекалената увереност и тоталната липса на притеснение могат да изиграят лоша шега на презентатора.  

Що се отнася до нервните симптоми, познавате ги добре. Те включват физиологични "екстри " като: свиване на стомаха, изпотяване на дланите (и не само), сухота в гърлото и още много други проявления на тревожността.

За щастие, съществуват няколко изпитани стратегии и техники, които биха могли да ви помогнат да се справите с нервността си и да реализирате едно успешно и запомнящо се представяне. Имайте предвид, че въпросните трикове нямат за цел да ви потопят в пълна нирвана и спокойствие, защото, странно или не, адреналинът ви е нужен, за да покажете най-доброто от себе си. Идеята на следващите методи е по-скоро да поддържат нормални нива на тревожност, което ще ви позволи да се фокусирате и да сте продуктивни в начинанието, с което сте се нагърбили.

- Най-важното условие, за да сте спокойни, вероятно ви е до болка известно вече, но нека го повторим: заложите на отлична предварителна подготовка. Нужно е да познавате темата в дълбочина, да знаете какво точно ще говорите и как. Мислете за презентацията като за айсберг – това, което вижда аудиторията, е само малко парченце от него. Останалото е продължителен и тежък труд "зад кулисите", а резултатите му трябва да бъдат показани в рамките на сравнително ограничен период от време.

- Преди самата лекция, упражнете дълбокото дишане. То ще ви успокои допълнително, а и ще предотврати опасността от нерегламентирано трептене на гласа – последното се получава, когато дишането е нервно и повърхностно.  

- Не забравяйте да консумирате вода. Покачването на адреналина съвсем осезаемо и реално може да предизвика сухота в устата ви, а тя да доведе до "завързването" на езика. Затова дръжте в близост бутилка от ценната прозрачна течност и от време на време деликатно отпивайте от нея, особено ако имате намерение да правите пауза или да приключвате коментар по  определена тема.

- Дъвченето на дъвка преди презентацията може да ви накара да се почувствате по-спокойни и отпуснати. Усмихването действа на същия принцип, затова не го пропускайте. Нещо повече, практикувайте последното в комбинация с постоянен зрителен контакт с присъстващите на събитието.

- Точно преди да започнете да говорите, спрете за секунда и тогава продължете. Тази, макар и кратка, пауза, не се съмнявайте, ще ви подари мигновен релакс, а и ще ви даде време да свикнете с мисълта, че предстои да сте в центъра на вниманието.

- Говорете по-бавно, отколкото в ежедневната комуникация, и правете по-дълги паузи между отделните сентенции. По-забавеното темпо ще ви подейства успокояващо и, едновременно с това, ще помогне на хората да ви чуват и разбират по-лесно – особено на тези в другия край на стаята.

- По време на презентацията бихте могли да се разхождате в залата, което ще ви помогне да се отървете от натрупаното напрежение. Все пак, старайте се да не предприемате "околосветско пътешествие", защото съществува реален риск да разконцетрирате аудиторията.

- Не на последно място, престанете да мислите за себе си. Присъстващите са дошли на вашата презентация (или повечето от тях), за да се информират и научат нещо полезно, фокусът им ще бъде съсредоточен върху фактите, които им представяте, а не върху личността ви.

Накратко казано, действайте под по-малко напрежение и нещата ще се получат, убедени сме.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноСнимкиСпортТестовеЛечения