Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да се държим, когато работим заедно с колеги с увреждания

Как да се държим, когато работим заедно с колеги с увреждания

Как да се държим, когато работим заедно с колеги с увреждания - изображение

Мнозина са изпитвали затруднението и притеснението от факта, че работят с хора с увреждания. Някому ще се стори странно, защото вероятно е онази категория хора, за които това не е нито определящо, нито значимо. За тях е важно какъв е човекът и що за професионалист е той. Но тъй като все пак съществуват и представители на първата категория, предлагаме няколко идеи, които ще ви помогнат да се справите със ситуацията, без да се притеснявате, но и без да наранявате колегата си.

Важно е да се научим да работим заедно, защото не се е случило нищо странно. Това, че в екипа ви присъстват хора с увреждания, не може да промени по никакъв начин професионалните цели, които имате и стремежа ви да ги постигнете максимално добре.

Добре е да не забравяте, че не бива да поставяте хората с увреждания от едната страна, а всички останали от другата. Дори мисълта затова вече създава изкуствено разделение и е проблем.

Бъдете естествени. Дръжте се така, както го правите с всички останали. Не се опитвайте да проявявате снизходителност или фалшива съпричастност, още по-малко правете опити да наставлявате, използвайки фразата: „На твое място аз…“ Не, вие не сте на негово място и само може да предполагате, не съвсем успешно при това, как се чувства той.

Не се притеснявайте, че може да сбъркате, хората с увреждания са свикнали с всичко – от злоумишлените интерпретации и незаслужени обиди до прибързаните оценки и демонстративната агресия към тях. Колкото повече се стараете да не объркате нещата, толкова повече ще изглеждате фалшиви и престорени.

Още по-лошо би било ако водени от желанието си де не сбъркате, спрете въобще да контактувате с тях. Не им причинявайте това в никакъв случай и се опитайте да овладеете собствените си емоции и страхове. Те са си само ваши, нали?

Слушайте какво споделят и задавайте въпроси. Само по този начин ще разберете повече за тях и проблемите им. Тези хора са наясно със самите себе си и отдавна са преодолели притеснението да споделят как точно се чувстват. Не забравяйте, че те предпочитат ясно поставени въпроси, на които ще отговорят с удоволствие, вместо шушукане зад гърба им.

Не прекалявайте с помощта. Нали знаете, че прекален светец и Богу не е драг, затова не преувеличавайте нуждите на тези хора, нито пък се превръщайте в Спасителя. Това ще провокира единствено разочарование и раздразнение. Подайте ръка за помощ, единствено когато наистина се налага.

Може би най-добрият начин да се сведе до минимум емоцията по отношение на колегите ви с увреждания, е да се съсредоточите върху начина, по който те вършат своята работа. Тогава изчезва желанието ви да съпоставяте и да търсите разликите, а остава единствено професионалната оценка.

Бъдете съпричастни, за да успеете да разберете реакциите на колегите си. Това ще укрепи самочувствието ви и ще разшири хоризонта ви по отношение на човешката природа.

Проучвания във Франция, Белгия и Великобритания показват, че в последните години климатът в различните компании се е променил драстично в сравнение с времето на 90-те при това в положителна посока. Хората с увреждания биват приети в екипите естествено и отношението към тях е както към всички останали. А това е добър знак, нали?

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: ithaquecoaching.com

Снимка: stepstone.fr  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиНовиниИсторияЛюбопитноОрганизацииЛеченияАнкетиЗдравни съветиОбразованиеАлт. медицинаКлинични пътекиСпортНормативни актовеБотаникаПсихологияСнимкиТестовеФизиология