Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да разбием няколко клишета, свързани с кариерата – 2 част

Как да разбием няколко клишета, свързани с кариерата – 2 част

Как да разбием няколко клишета, свързани с кариерата – 2 част  - изображение

Знаем, че всеки човек следва собствения си кариерен път и гради, по свое усмотрение, професионалната си автобиография. Все пак, може да се каже, че има няколко общовалидни и общоприети правила, които сме свикнали да спазваме, когато става дума за реализацията ни в професионален план. Разбира се, всяко правило има изключения, както е и в разглеждания случай. В следващите редове американката Алисън Карди, която е дългогодишен кариерен консултант, ще ни запознае с няколко кариерни положения, при които можем да си позволим да избягаме от клишето.

"Трябва да останеш в компанията, в която са те наели, за срок от поне една година."

Представете си следната ситуация: стартирали сте нова работа и всичко се развива по план, но… за кратко. Седмица-две по-късно или месец, вече искате да опаковате багажа си и окончателно да напуснете фирмата. Страхувате се обаче, че, ако го направите, този ход ще се отрази негативно върху пригодността ви към заетост. С други думи и простичко казано, компаниите, към които ще се насочите в последствие, ще ви сметнат за ненадежден и непостоянен кадър. Притесненията ви, разбира се, съвсем няма да бъдат безпочвени, даже никак. Бъдещите ви работодатели не биха рискували да инвестират средства и време за обучение в човек, който непрекъснато сменя работните си места и не може да се задържи на никое от тях за по-дълъг период от време.

В крайна сметка обаче, повечето работодатели ще ви разберат, ако успеете да аргументирате причината за краткия си в престой в предишната/предишни/ организации – някои от причините могат да бъдат повече от уважителни. Преди всичко обаче, Алисън съветва, преди да си тръгнете от която и да е компания /бързо и завинаги/, да се опитате да се сдобиете с възможност за прехвърляне в друг екип или за смяна на работния график и натовареност. Ако нещата все така остават по старому и продължават да ви притесняват, без колебание подновете процеса по намиране на нова служба.

"Трябва да започнете от нулата, ако решите да се преквалифицирате в друга област"

Ето ви още една проблемна ситуация: страшно ви се иска да посветите на нещо ново, но има един голям проблем. Вече се гордеете с постигнатото в настоящата ви професионална област и идеята да стартирате от нулата отново… не ви харесва. Цялата истина е такава, че, за да напреднете в съответното, вече различно, поприще, ще се наложи да си платите "дълговете", метафорично казано; да се жертвате за каузата.

От друга страна и разбивайки клишето, трябва да отбележим, че вие вече вероятно разполагате с голям обем от умения и способности. Дългият ви предишен работен стаж и създадената мрежа от контакти със сигурност ще ви помогнат бързо да се "вдигнете" от първоначалното равнище, от което така се боите. Междувременно, не спирайте да посещавате събития, които ще са ви от полза да генерирате необходимия нов опит, и да трупате още ценни контакти.

Желаем ви успех в кариерния прогрес!

По статията работи: Красимира Костадинова

Източник: themuse.com

Снимка: freeimages.com/pat

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиИсторияСнимкиПсихологияЛюбопитноНовини