Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да работим ефективно в отворените офис пространства

Как да работим ефективно в отворените офис пространства

Как да работим ефективно в отворените офис пространства - изображение

Отворените офис пространства /"open space" – от английски език / често са предизвикателство за много хора и нерядко се превръщат в пречка пред професионалната им реализация в съответната компания. Служителите, които изпитват трудности с адаптацията към споменатата работна среда, обикновено са интровертни личности, които предпочитат, метафорично казано, да работят "под прикритие", не обичат шума, както и прекаленото струпване на хора на едно място, отразяващо се негативно върху продуктивността и успешното им представяне. Твърде е вероятно тези персони да проклинат наум създателя на "open space" концепцията, според редица експерти – с право. Екстровертните личности, по традиция, по-леко свикват със ситуацията и дори са склонни да я харесат. В случай обаче, че сте от първата описана категория служители, в следващите редове ще си позволим да ви дадем няколко изпитани съвета, които се надяваме, че ще ви помогнат да преодолеете препятствията и да продължите смело наред.

Взимайте си повече кратки почивки или поне – тези, които ви се полагат по закон. Така ще можете да си отдъхвате от шума и ще успявате да балансирате нивата на стрес. Когато времето е хубаво, използвайте въпросните паузи за разходки навън, защото свежият въздух със сигурност ще ви подейства добре. Липсата на "придружител" не е задължителна, но със сигурност ще е продуктивна.

Когато децибелите в залата станат непоносими за слуховия ви орган и направят концентрацията ви невъзможна мисия, измислете си с отличителен знак, с който да покажете на колегите си, че ви пречат. Поставянето на слушалки е добър и изпитан вариант за демонстрация на "чувствата", макар че той не винаги дава ефекта, на който сте се надявали. Може да проявите чувството си за хумор и да сложете на монитора на компютъра бележка с надпис: "Малко съм зает/а в момента", надявайки се, че същата ще бъде забелязана и… уважена.

В общото и отворено работно пространство опитайте се да оформите вашето лично кътче, което да се превърне в малък остров и наистина да ви… изолира от останалите. В създаването на уют в офиса цветята са страхотни помощници. Нещо повече, бихте могли да поставите в близост до бюрото си малко рафтче за книги, на което да подредите любимите си четива. От проявената креативност, на практика, зависи бъдещият ви комфорт.

Отбележете в календара часовете и периодите от работната седмица, в които в офиса е традиционно по-тихо и спокойно от обикновено. Използвайте тези периоди, за да изпълните по-трудните задачи.

Ако офисът ви разполага със специални зали за срещи, бихте могли да говорите с работодателите си да ги заемате от време на време /когато не се ползват/.

Е, желаем ви късмет с отворените работни пространства! :)

Снимка: freeimages.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиДиетиСоциални грижиЛюбопитноПсихологияСпортАлт. медицина