Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да приоритизираме като професионалисти

Как да приоритизираме като професионалисти

Как да приоритизираме като професионалисти  - изображение

Вероятно ще се съгласите с нас, че приоритизирането определено е умение, в което не всеки човек е "факир". Факт. С малко практика обаче, подреждането на професионалните задачи /а и на всички останали/ по степента им по важност и по време на изпълнение може да се усвои до задоволителна степен от всеки индивид. В този ред на мисли, предлагаме ви в следващите редове да се запознаете с няколко стартови препоръки, които, искрено се надяваме, ще ви помогнат в бъдещ план да приоритизирате като професионалисти.

1) Сътворете списък с наличните ангажименти – съберете в него всичко, което ви предстои да направите през деня. Не мислете за приоритети на този етап, просто "вкарайте всичко в гардероба", метафорично казано.

2) Разграничете "спешното" от "важното". Дали откривате задачи в списъка си, които изискват незабавното ви внимание и реакция? Нека уточним, че тук става въпрос за работа, която, ако не бъде свършена до края на деня или в следващите няколко часа, ще доведе до сериозни негативни последици.

3) Оценете правилно значимостта на задачата и си отговорете на въпроса с какво по-бързото и приключване ще допринесе за бизнеса и компанията ви. Понякога сигурен белег за високата стойност на професионалния ангажимент е броят на хората, въвлечени в дейността. Колкото повече са последните, толкова по-приоритетен предполагаемо ще е проектът, по който работите /разбира се, има и редица изключения/.

4) Подредете ангажиментите по важност, според усилията и времето, необходими за тяхното извършване. Някои експерти предлагат такава стратегия, при която да се започва с онази задача, изискваща най-много вложени усилия. Все пак, ако ви е трудно да се фокусирате върху мащабното начинание още в началото на работния ден, може да свършите нещо по-кратко и по-лесно преди да се потопите в "дълбокото".

5) Бъдете гъвкави и адаптивни. Не забравяйте, че приоритетите могат и се променят, а често това става най-малко, когато очаквате. Трикът е да оставате фокусирани върху изпълнението на конкретната цел.

Е, поемете дълбоко дъх, гмурнете се в предстоящия ден и бъдете готови за всякакви сценарии. Успех!

Снимка: freeimages.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниСоциални грижиСпортЛюбопитно