Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да премахнете някои пречки пред професионалния си напредък – 1 част

Как да премахнете някои пречки пред професионалния си напредък – 1 част

Как да премахнете някои пречки пред професионалния си напредък – 1 част  - изображение

Нека ви попитаме: когато усещате, че имате нужда да напреднете в кариерно отношение, какво правите? Придобивате нови умения? Разширявате мрежата си от контакти? А може би – двете едновременно. Всички изброени безспорно звучат като много добри опции и вероятно в редица ситуации наистина са такива. Какво ще кажете обаче за следната гледна точка: тази, че понякога онова, което довежда до професионална стагнация, не е липсата на конкретно умение или важен контакт, а по-скоро – отказът ни да се откажем от това, което вече е неприемливо за нас; което е с, метафорично казано, изминал "срок на годност".

В следващите редове, например, ще изброим няколко от нещата, които може би е необходимо да оставите зад гърба си, ако наистина искате да продължите напред и да сте успешни.

# Безполезният ментор

Истината е, че в кариерния си път винаги ще се нуждаете от хора, които да ви помагат да израствате професионално и… това е чудесно. В глобален план съществуват многобройни примери за топ изпълнители, които успяват, защото имат досег до треньори и ментори, които ги ръководят и напътстват във взимането на трудни решения или при големи промени. Тъй като, за да се развият, човешките взаимоотношения изискват време обаче, напълно е възможно някой, който в началото ви е бил полезен и важен, в по-късен етап от комуникацията помежду ви да се превърне в проблематична персона, спираща или забавяща развитието ви. Постепенно прогресирайки в кариерата си, може да установите, че този човек вече не е страхотният наставник, когото сте давали за пример, а реален конкурент. А може той самият да е "заседнал" в развитието си, докато вие (и компанията ви) да сте дръпнали доста по-напред. Каквато и да причината, съветът ни е да откриете подходящ начин да преустановите тази връзка – или поне настоящата й форма на осъществяване. Разбира се, не е нужно да слагате край на никое приятелство, но едва ли е препоръчително да продължите да гледате на въпросната личност като на кариерен гуру.

# Неудачната цел

Във всяка дейност, особено много в професионалната такава, целите очевидно са важни. Ако не вървите към нещо конкретно, ако нямате посока, какво всъщност правите? И все пак, отсъствието на каквато й да е гъвкавост в преследването на намеренията може да ви накара да пропуснете друга възможност, изпречила се на пътя ви и много по-значима за утвърждаването ви като професионалисти в съответната или друга област. С други думи, няма да е лошо от време на време да преглеждате ситуациите и да си търсите отговор на въпроса дали целите, които следвате, все още са с толкова висок приоритет. Ако не са, ако, към разглеждания момент, вече ви се струват неудачни, просто преустановете похода към реализацията им.

По статията работи: Красимира Костадинова
Източник: themuse.com
Снимка: freeimages.com/ Jean Scheijen

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиИсторияСнимкиПсихологияЛюбопитноНовини