Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да си поискаме повишение

Как да си поискаме повишение

Как да си поискаме повишение  - изображение

Уви, не можем да ви обещаем, че, доверявайки се на препоръките в следващите редове, задължително ще се сдобиете с желаното повишение. Понякога изкачването в професионалната йерархия зависи от непреодолими фактори, към които дори и добрите съвети нямат особено голям шанс. Все пак, ако щом усетите необходимост в себе си да предприемете въпросната стъпка, действайте (не е ясно дали ще има скоро друга подходяща възможност).

Преди да си осигурите среща с по-висшестоящите от вас, за да разговаряте по темата, формулирайте причините, поради които искрено вярвате, че заслужавате да бъдете повишени. Бъдете реалисти и не надценявайте постиженията си. Защото, жалко или не, аргументите ви ще бъдат приети от другата страната със същата (понякога – доста охлаждаща ентусиазма) доза реализъм. Запитайте се сами: заслужил ли съм? Искреният отговор на този въпрос понякога може да ви изненада.

Не е препоръчително по време на срещата да се държите така сякаш вие сте шефът и, че събеседникът ви е длъжник за нещо. Дори и да смятате, че сте чакали прекалено дълго, за да получите съответното признание за труда си, останете докрай професионалисти и не позволявайте чувствата ви да попречат на комуникацията с работодателите ви.

Никак не е добре и друго: да изтъквате семейния си статут и нуждата от пари като основен мотив за повишение. Въпреки че е проява на добри мениджърски умения работодателите да познават своите кадри и да се съобразяват с индивидуалните им характеристики, това не означава, че те са задължени да се интересуват от личния ви живот. В работата е важно как те оценяват представянето ви и професионалните ви качества.

Особено лошо впечатление още би им направило, ако се сравнявате със свои колеги. Кариерният ви път си е само ваш, останалите си имат свой, който да следват. Така че няма никакъв смисъл да ги включвате в разговора.

В случай, че повишението ви бъде отказано (и отказът бъде успешно аргументиран), не демонстрирайте разочарование. Вместо това, задължително поговорете за възможните алтернативи, за бъдещите такива. Може пък в най-скоро време да получите предложение, което да се окаже по-удовлетворяващо за вас. А може би няма.

Не забравяйте и друго – винаги имате избор да потърсите повишението, което смятате, че заслужавате, в… друга компания, нали така.

 

Снимка: Wiki How

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноНовиниЛеченияЛайфстайлСнимкиПсихологияИстория