Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да се подготвим успешно за търсенето на работа - 2 част

Как да се подготвим успешно за търсенето на работа - 2 част

Как да се подготвим успешно за търсенето на работа - 2 част  - изображение

Сигурно ще се съгласите с нас, че търсенето на работа е предизвикателство, особено в днешно време. Става дума за един динамичен и много отговорен процес, в който от всеки от нас се изисква да покаже най-доброто от себе си и в крайна сметка – "да открие мястото си под небето". В този ред на мисли, подготовката за самото търсене никога не бива да се пренебрегва. Вече имахме възможността в предишен материал да обсъдим няколко от важните подготвителни стъпки на този процес. Продължаваме нататък:

Стъпка 3: Започнете преглеждането на работни оферти

Време е за изследователска дейност и детайлно проучване на пазара! Както, например, разглеждаме менюто в заведение преди да поръчаме, така би било добре предварително да си набележим и няколко по-любопитни обяви за работа. По-важното обаче е това да бъдат такива длъжности, които наистина ни интересуват и за които самите ние се възприемаме като достатъчно квалифицирани и подходящи и, съответно - има сериозен шанс да ги получим. В крайна сметка, само това неангажиращо преглеждане може да ни спести /както и на компаниите/ изключително много време и излишни нерви.

Стъпка 4: Преразгледайте професионалните си контакти и се свържете с хората, които смятате, че могат да ви помогнат

Някои кариерни специалисти ще ви препоръчат да предприемете първо тази стъпка преди гореспоменатата – иначе казано, да им размените местата. Това, разбира се, няма да е погрешна практика. Американският кариерен консултант Сара МакКорд обаче избира варианта, при който първо се прави проучването, а после – осъществяването на контакти. "Ако потърсите подкрепа от познати след като вече сте направили малко проучване, ще си спестите въпроса: "Компанията ви наема ли нови кадри?" и ще започнете директно, а и с по-продуктивното питане: "Разбрах, че има отворена позиция за бизнес анализатор при вас и много ми се иска да науча повече за нея". Или вместо да кажете: "Не съм сигурен какво искам да правя", можете да обясните, при това – съвсем информирано: "Не съм сигурен на 100% какво точно искам да правя, но се запознах с няколко маркетингови длъжности, които са ми много любопитни, и искам да науча повече от теб за тях".

Стъпка 5: Кандидатствайте

Крайно време е, нали? Автобиографията ви е преработена, проучили сте пазара на труда и, освен всичко друго, можете веднага да отговорите на въпроса защо конкретна позиция/професионална роля ви интересува.

Желаем ви успех и ползотворна подготовка!

 

По статията работи: Красимира Костадинова

Снимка: freeimages.com/ Jan Willem Geertsma

Източник: www.themuse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиНовиниСоциални грижиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиТестовеАнкетиФизиологияОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения