Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да се подготвим за успешното търсене на работа – 1 част

Как да се подготвим за успешното търсене на работа – 1 част

Как да се подготвим за успешното търсене на работа – 1 част  - изображение

В идеалния случай, търсенето на работа е нещо което инициираме по собствено желание – чувстваме се готови да се впуснем в ново предизвикателство, да сменим професионалния си път, или да се преместим от една компания в друга. Реалността обаче често е друга, не толкова романтична – тази, че понякога просто сме принудени да стартираме търсенето. Опасност от съкращение, понижение /вместо мечтаното повишение/ и дори – уволнение, могат да ни се случат неочаквано и да задвижат съответния процес. Тогава мнозина от нас веднага биха се втурнали да кандидатстват на нова позиция. Но ето какъв е проблемът: подходът "кандидатствай и мисли по-късно" може да усложни намирането на работа.

Затова горещо ви препоръчаме да заложите на предварителна подготовка и стъпка по стъпка да обмислите следващите си действия

Стъпка 1: Дайте си поне седмица време, за да осмислите кариерния си път

Сигурно разбирате, че има случаи, в които загубата на определено работно място не зависи от действията /или бездействието/ на конкретния служител. Например, компанията е изправена пред фалит, съответният отдел се затваря и т.н. Тоест, нищо друго не може да бъде направено, а ако такъв е вашият случай, преминете веднага на "стъпка 2", описана по-долу.

Понякога обаче, дори след кратък размисъл, може да осъзнаете, че предишната ви работа просто не е била за вас; че тя дори ви прави нещастни. В този ред на мисли, дайте си време да осмислите това, което наистина искате да правите с живота си. Сигурни сме, че ще ви се стори досадно, ако ви кажем да приемете случващото се като възможност, но… истината е, че то наистина е такова. Предоставя ви се шанс да работите в компания с различна кооперативна култура и да научите повече в различни професионални области. Може би в друг случай никога не бихте помислили за преквалификация и ето, че сега го правите. Когато си дадете време да обмислите професионалния си интерес, ще си спестите риска от следния сценарий: да стигнете с труд и много усилия до работна оферта и накрая да разберете, че вече не сте толкова ентусиазирани, отколкото в началото на кандидатстването за нея.

Стъпка 2: Преработете автобиографията си

Още преди да стартирате търсенето на работа, би било добре да прегледате основно автобиографията си, за да може, когато ви я поискат точните хора, да сте готови, макар и с леки поправки, да я изпратите. Важно е, когато вече имате представа какво искате да правите, в подготовката на CV-то да формулирате информацията вътре, съобразявайки се с изискванията на конкретната професионална роля и област на развитие. Накратко казано, "напишете си домашното навреме", за да ви е спокойно след това.

По статията работи: Красимира Костадинова

Снимка: freeimages.com/Sergio Roberto Bichara

Източник: www.themuse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижи