Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да направим успешно завръщането си на работа след майчинство

Как да направим успешно завръщането си на работа след майчинство

Как да направим успешно завръщането си на работа след майчинство  - изображение

Да си го признаем направо: никак не е лесно да си родител. Но да си работеща майка и по-важното – да ти предстои да се завърнеш на работа съвсем скоро след продължително майчинство, безспорно е истинско предизвикателство. Тези от вас, които се намират в споменатата ситуация, много добре знаят за какво говорим. Нужно е време, преформулиране на някои нагласи и лични очаквания, както и много, много търпение, за да се справиш с положението. В този ред на мисли, следващите препоръки са за всички дами, които имат нужда от помощ в този момент.

- На първо място, не си налагайте да "забравяте" за съществуването на детето си, когато сте на работа, както може би ще ви посъветват мнозина. Защото… независимо от факта колко сте съсредоточени в дейността си и колко амбициозно се опитвате да го изключите от мислите си, мъникът ще е там ;) И в това, в крайна сметка, няма нищо лошо. Ако свикнете с въпросната идея, вместо да я отричате и да й се противопоставяте /обвинявайки се, че не ставате за "нищо"/, вероятно ще се почувствате на мястото си, а не като криминално проявени лица.

- Усвоете т. нар. мултитаскинг – комбинирайте простите задачи, които могат да се свършат наведнъж. Бъдете креативни в разместването и пренареждането им. Например, ако авторът на тази статия беше във вашето много деликатно положение и му се налагаше да започне статията на друго място, а не в офиса, той вероятно би опитал да го направи от телефон.

- Извоювайте си правото да имате време за адаптация, ако такова не ви се предостави на съответното работно място. Понякога работодателите и преките ви ръководители не си дават сметка, че периодът ви на отсъствие безспорно е дълъг. Накарайте ги да разберат за какво става въпрос – ако ви уважават като кадър, ако вече сте спечелили доверието им, ще получите разбиране.

- На последно място, заобиколете се от себеподобни, споделяйте проблемите си, обсъждайте възможностите за промяна.

В крайна сметка, мисията, с която сте се захванали, не е невъзможна. Да, тя ще предизвика на "двубой" всичките ви умения, но сме сигурни, че ще я завършите с успех. Просто не се отказвайте и вярвайте в себе си. Вие можете да бъдете същите професионалисти, както преди, даже… и по-големи.

 

Снимка: freeimages.com/miette-1

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛюбопитноИсторияНовиниЛайфстайл