Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да направим презентацията си интересна

Как да направим презентацията си интересна

Как да направим презентацията си интересна - изображение

Готови сме да се обзаложим с вас, че сте присъствали на поне една адски скучна презентация в живота си, така ли е? Няма нужда да сте деликатни. Нещо повече, никак не е необходимо и вашата следваща презентация да бъде наречена такава. За да сте успешни и интересни лектори, предлагаме на вашето внимание няколко изпитани препоръки, които имат потенциал да ви усъвършенстват:

- Стартирайте презентацията си с кратко изявление към аудиторията, в което ясно и конкретно дайте да се разбере, че с нетърпение очаквате да отговорите на всички въпроси и, че се надявате да се получи любопитна дискусия. Тук е моментът да формулирате и времето, в което предвиждате тази интеркация с публиката (дали общуването ще е непрекъснато или ще си има определен период на случване), защото има хора, които запазват питанките за себе си, от страх да не прекъснат важно изказване на презентатора.  

- Като стана дума за въпроси, задайте и свои такива към гостите, за да ги накарате да говорят, да участват, за да ги ангажирате с темата. Старайте се тези въпроси да са интригуващи и близки до онова, което вълнува аудиторията. Задайте ги обаче още в началото, за да си осигурите силен старт на презентацията.   

- Важно е да познавате тези, които стоят срещу вас. За да опознаете присъстващите, не забравяйте постоянно да ги питате за тяхното мнение по определен казус (което сработва по-добре в по-малки групи).  

- Накарайте присъстващите да се почувстват в ролята на лектори, защото, не се съмнявайте, има вероятност да им хареса много. Разделете ги на групи и ги накарайте в определен срок от време да обсъждат конкретен проблем. После нека някой от тях представи пред всички вижданията на групата. 

- Вкарайте движение в презентацията, ако тематиката го позволява - сменяйте местата на присъстващите, карайте ги да стават или сядат – например, при категорично съгласие с определена позиция или при несъгласие.

В крайна сметка, бъдете креативни и нещата ще ви се получат.

Снимка: laughology.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижи