Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как лошото начало на деня да не се отрази на професионализма ви в службата

Как лошото начало на деня да не се отрази на професионализма ви в службата

Как лошото начало на деня да не се отрази на професионализма ви в службата - изображение

Разсипвате кафето си, попадате в задръстване и се сдобивате с дупка на любимата си блуза – и всичко това… се случва сутрин, преди началото на работния ден. Естествено, твърде е вероятно събитията в професионалната среда да се стекат по същия, негативен, начин, по който те са започнали още у дома. Но не е задължително. Не и ако направите нужните постъпления да спрете "спиралата на негативизма" и да обърнете сценария във ваша полза. А понеже искаме да сме полезни, ще се опитаме да ви помогнем със следващия план за действие.

Първо. Въпреки че може би още с пристигането си в службата ще ви се иска да "излеете" душата си на някой колега, съветът ни е да се въздържите. Да, по всяка вероятност изповедта донякъде ще възвърне комфорта ви, но, едновременно с това, тя може да спомогне за трайно и необратимо негативизиране на обстановката и в резултат - да предизвика ефекта на доминото /разбирайте: всички в обкръжението ви да се почувстват зле/. Така че: по-добре запазете оплакванията за себе си. Ако пък наистина много се нуждаете от отдушник, напишете всичко на един лист, което ви тежи. Така ще освободите мисълта си от лошото, без да рискувате да го разпръснете наоколо.

Второ. Възползвайте се от почивките си. Гадно или не, гореспоменатата спирала на негативизма се движи бързо. Неуспешното начало наистина може да се отрази на целия ви ден и дори – на седмицата ви. Един от успешните начини да действате проактивно по въпроса е да си вземете кратка почивка от работата, да излезете навън /ако, например, се трудите в офис/ или да се разходите до някъде, дори и без определена цел. Изследванията показват, че ако продължавате да се насилвате да се фокусирате върху дадена задача въпреки всичко, това може да повлияе още по-неблагоприятно на настроението ви и да ви "подари" неописуема умора. С други думи, раздвижете се, за добро е.

Трето, макар и не на последно място, независимо от чувствата, които ви изгарят отвътре, постарайте се те да не се отразяват на комуникацията с колегите ви. Дори обратното, опитайте се да бъдете още по-любезни и кооперативни, съветват специалистите. Подобна тактика може да промени перспективата и да обърне нещата във ваша полза.

Опитайте гореописаната стратегия и не забравяйте, че лошите дни са част от графика, но колкото по-малко са те, толкова по-добре.

По статията работи: Красимира Костадинова

Снимка: Grabhouse

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияСнимки