Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да харчим парите си разумно

Как да харчим парите си разумно

Как да харчим парите си разумно - изображение

Началото на всеки месец винаги започва оптимистично, тъй като човек следва да се порадва на Негово величество "заплатения" ден. След това следва обещанието: "Този път ще харча разумно". Пет дни по-късно човек се пита: "Какво се случи със заплатата ми?". Отговорът е много прост – превърнала се е в жертва на лошите финансови планове на нейния собственик.

И така, в следващите редове (без никакво назидание, тъй като то не е на мода) ще се опитаме да ви дадем съвет как да планирате управлението на личния и семейния си бюджет.

Методът, описан в следващите редове, е прост, но за сметка на това ефективен. Добрите стари англичани го наричат "jar method", а в нашите Източноевропейски географски ширини е по-известен с галещия ушите термин - "буркан-банк". Наричайте го както ви се хареса.

За да "консервирате" месечните си приходи, е нужно да разделите парите, които смятате да похарчите в близкото едномесечно бъдеще на шест бурканчета. Във всеки от неприкосновените стъклени съдове ще бъде поместен месечният ви залог за финансово спокойствие и сфера от ежедневието ви. И така, ако следвате отговорно този метод, не би трябвало никога вече да харчите повече, отколкото сте планирали.

Буркан 1: базисни потребности (заема 55% от бюджета)Парите в този буркан са предназначени за покриването на дневните разходи и месечните сметки (наем, транспорт, храна и други).

Буркан 2: забавление (заема 10% от бюджета)Можете да похарчите тази част от бюджета си за покупки, които не се купуват редовно. Например, можете да си позволите бутилка по-скъпо вино или да попътувате през уикенда. Харчете тези пари, както пожелаете.

Буркан 3: дългосрочни спестявания (заема 10% от бюджета)В този стъклен съд следва да се намира гаранцията за бъдещата ви финансова независимост. Можете да използвате парите от този буркан за инвестиране и създаване на пасивни източници на доходи. Парите в това бурканче не трябва да се харчат, докато човек не получи пълна финансова свобода. И дори в този случай е по-добре да се харчат само "лихвите", които получавате от тези спестявания, а не самите спестявания.


Буркан 4: образование (той също заема 10% от бюджета)Парите в този буркан са предназначени за по-нататъшно образование и личностно израстване. Инвестицията в личността ви е чудесен начин за разпределянето на пари, а в случая ценният актив сте вие. Имайте го предвид. Използвайте тези пари, за да купувате книги, учебни компактдискове или курсове - те ще ви се отплатят по-късно.

 

Буркан 5: лични резерви (10% от бюджета)


Бъдещите постъпления в този буркан могат да се ползват за по-големи покупки. Ползвайте тези пари, когато искате да си купите телевизор с плосък екран или някакъв друг вид техника. Това е вашият резервен фонд, който изисква постоянно попълване.


Буркан 6: благотворителност и подаръци (заема 5% от бюджета си)


Ползвайте тези пари, когато трябва да се купуват подаръци за рождени дни, сватби и други тържества. Можете също да дарявате тези пари за благотворителност, приюти за животни или на хора, които се нуждаят от помощ.

Ако се придържате към този метод би следвало да си осигурите финансово спокойствие.

Източник: Bright side

Заглавна снимка: Форум "Bushcraftuk.com"

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлСоциални грижиАнкетиНовиниЛюбопитноПсихологияНормативни актовеСтатистически проучвания