Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да учим ефективно цяла нощ – част 3

Как да учим ефективно цяла нощ – част 3

Как да учим ефективно цяла нощ – част 3 - изображение

Постарайте се да ви е удобно, учейки за изпит

Наваксайте със съня още преди изпита, за да може тялото ви да разполага със "запасите" от сън от изминалите няколко дни. Вероятно ще знаете предварително кога е изпитната ви дата. Така ще имате време леко да промените моделите си на сън. Това ще ви помогне да останете будни през цялата нощ, когато се наложи. Лягайте си по-рано или се събуждайте по-късно през дните, преди да започнете да учите по цяла нощ. Не е нужно да променяте модела си на сън много - спете допълнително по 1-2 часа.

Носете удобно облекло

Ако не се чувствате комфортно, можете да превърнете нощното учене в специален тип мъчение за тялото ви. Изберете си удобни дрехи, които ви позволяват да се движите свободно, за да си осигурите нужния комфорт.

Изберете си свободни панталони от меки и естествени материи. Помислете дали ще облечете пуловер, или тениска според това къде ще учите. Носете удобни обувки. Ако седите дълго време, краката ви може да се подуят. Това обстоятелство ще ги направи направи неудобни, когато ги носите. Обмислете дали да не обуете чехли, обувки за бягане или такива с удобни и меки подметки.

Настанете се в удобна поза

Седенето зад бюро може да ви държи будни и да ви помогне да избегнете напрежение в шията и раменете. Удобният офис стол пък ще ви спести болките във врата и напрежението в раменете. Уверете се, че облегалката поддържа гърба ви, за да бъдете изправени. Дръжте главата и шията си в неутрална позиция. Избягвайте да се изгърбвате, това ви прави сънливи.

Раздвижвайте краката сиНа всеки час ставайте и раздвижвайте краката си. Това не само ви дава необходимата почивка, но също така ви помага да останете бодри. Изпробвайте различни движения и разтягания като изпъвате краката си напред. Протягайте се, ако не прекъсвате или не притеснявате някого, който е в близост до вас.

По статията работи: Виктория Милова

Източник и снимки: wikihow.com

Заглавна снимка: Solution Focused Life Coaching with Dr Gary Wood

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноИсторияПсихологияЗдравни съвети