Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да учим ефективно цяла нощ – част 1

Как да учим ефективно цяла нощ – част 1

Как да учим ефективно цяла нощ – част 1 - изображение

На студентите и учениците им се налага да полагат тестове, да подготвят доклади или да решават други задачи. Просто го приемете. Освен това, цялата подготовка, най-често, изисква упорито учене, което може да отнеме цяла вечер. Въпреки че, като цяло, това начинание не е особено добра идея (подобно системно натоварване през нощта изтощава организма и отслабва паметта и концентрацията), може да ви се наложи да останете будни през нощта, за да учите. Макар нощното учене да е предизвикателство, ако се чувствате комфортно и успявате да запаметите прочетеното, може да пробвате. А в следващите редове ще ви предоставя няколко стратегии, които да ви помогнат за организирането и лесното заучаване на информацията, за да бъдете по-ефективни в подготовката си.

Отсейте важната информация, която трябва да усвоитеНамирането на точните данни и факти, който трябва да запаметите, може да ви помогне да формулирате по-лесно плана си за ефективно учене през нощта. За целта:

- проверете учебната си програма, внимателно прочетете инструкциите, задачите или информацията за материала, който трябва да знаете. Проверете записките си от клас или лекциите си, за да видите дали учителят или професорът са акцентирали на определени детайли, които трябва да имате предвид при съставянето на плана си за учене.

- съставете план на целия материал, който трябва да запаметите през нощта. Определете коя е приоритетната информация, важна за изпита или задачата и я отделете на челна позиция в плана си.

Снабдете се с необходимите материалиЗаписките от училище или лекциите формират основите от подготовката за изпит или контролна работа. Тези материали ще ви помогнат да учите по-ефективно през цялата нощ. Уверете се, че имате достъп до бележки, книги и всякакви други материали, от които се нуждаете. Те включват допълнителни листове за водене на бележки, цветни маркери, закуски и напитки, от които определено ще се нуждаете. Предварителната подготовка на материали ще ви спести нарушаването на Това ще ви предпази от нарушаването на вашата концентрация и график.

Създайте си работен график

Тъй като сте наясно с факта, че разполагате с броени часове за учене през нощта, добра идея е да си направите график, който съвестно да следвате. Той ще ви помогне да останете концентрирани през цялата нощ.

Отделете време за най-важния материал, който трябва да разучите. Обратно, може да искате да отделите повече време за материалите и темите, с които сте по-малко запознати. Започнете да учите отрано или след няколкодневна почивка, за да може мозъкът ви да съхранява ефективно и лесно повече информация.

Разпределете педантично времето си за учене и не забравяйте да предвидете прекъсвания за почивка. Бъдете колкото е възможно по-конкретни в изпълнението на задачите. Например, можете да напишете от 20:00 ч. до 21:00 ч., да четете от 21 до 22 ч., от 22 до 22:10 – почивка и т.н.

Придържайте се към изпитаните от вас методи за учене

Всеки човек има различен стил на заучаване на нова информация. Само вие знаете как учите най-добре, а това познание може да ви помогне да се справите по най-ефективния за вас начин, а и ще ви помогне да съхраните наученото по-добре и по-дълго.

Помислете за другите случаи, когато сте учили най-добре в миналото или какви са били условията, при които сте запаметявали прочетеното най-лесно. Например, може да ви е нужна пълна тишина, така че за вас е удачно да учите в библиотека или у дома. Ако страничните шумове не ви разсейват, може да бъдете в удобно денонощно кафене.

Водете си бележки, докато учите

Ако имате наблизо тетрадка и химикал, ще можете да запаметите лесно информацията, учейки през нощта. Пишете схематично, отбелязвайте само най-важните точки, направете списък с ключови думи или заглавия, имащи кратко обяснение от 3-6 думи. Воденето на бележките може да ви помогне да останете будни и концентрирани през цялата вечер. Прегледайте бележките си на следващия ден преди изпита.
Спазвайте темпото, което сте си заложили. Важно е да работите методично и да се придържате към графика си колкото е възможно повече през нощта. Това ще ви гарантира, че преминавате  през съдържанието на материала, което трябва да покриете, без да се уморите.

Прегледайте графика си, преди да започнете да си напомняте какво трябва да постигнете през нощта. Разделете всяка текуща задача на по-малки. Например, ако трябва да прочитате 40 страници на час преди почивката, пробвайте да четете по 10 страници на всеки 15 минути. По същия начин, ако решавате задачи по математика – опитайте да решавате по 15 задачи на всеки 30 минути (лично при мен това е обречена кауза, но вие не се отказвайте). Поддържането на добра скорост на учене вероятно ще изисква повече самоконтрол, но придържането на към графика ви е ключът към ефективно заучаване на материала.

Учете с група хора

Ако има няколко души, които изучават един и същ материал, помислете дали да не ги помолите да създадете ваша изследователска група. Създаването на работна група, която учи заедно или обменя идеи, може да ви помогне да останете будни и да усвоите необходимия материал по по-ефективен начин. Обмислете разделянето на работата между участниците в групата и след това представяйте отделните научени раздели помежду си. Всеки човек има различни стилове и силни страни при учене. Материалът, който може би не знаете така добре, ще е лесен и добре усвоен от друг участник в групата. Когато всеки представя своята част, задайте въпроси, за да си изясните точките, които не разбирате.
Имайте предвид, че изследователските групи често могат да се превърнат в социални, когато членовете се уморят. Придържайки се към графика и работния план на всеки човек, може да се уверите, че научавате материалите си ефективно.

Починете си от ученето

След около 8-10 часа, прекарани в подготовка за изпити, логично е да бъдете изтощен, стресиран и объркан. Задължително прекарайте няколко часа в сън. Не забравяйте, че дори една дрямка от 90 минути може да ви помогне да опресните паметта си и да ви помогне да разпределите задачите си за деня.

Вижте втора част

По статията работи: Виктория Милова

Източник и снимки: wikihow.com

Заглавна снимка: The Express Tribune

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноПсихологияИсторияЗдравни съвети