Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да установим, че сме подложени на морален тормоз на работното място

Как да установим, че сме подложени на морален тормоз на работното място

Как да установим, че сме подложени на морален тормоз на работното място - изображение

Винаги е трудно да се говори за това. Подложените на морален тормоз на работното място са както дълбоко засегната и наранени, така и се страхуват, че ако разгласят проблема, едва ли ще бъдат в състояние да запазят работата си.

В последните години ледът на това мълчание се пропуква. Все повече стават работещите, които огласяват своята история и търсят справедливост. Това е безспорно положителен знак, защото мълчанието прави насилника победител.

Подложените на морален тормоз на работното място не бива да забравят, че според законодателството ни всеки, който съзнателно е подпомогнал извършването на дискриминация, а моралният тормоз е част от нея, носи отговорност.

Множество са действията, които могат да представляват морален тормоз, но е важно да знаете, че за да бъдат окачествени именно като такива, те трябва да се повтарят многократно. Както и да са оказали неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на работещия.

Ето и няколко примера за морален тормоз според специалистите на френския сайт Оorekа, в който се разискват различни теми от трудовото законодателство.

  • Изолиране на служителя от случващото се в офиса.
  • Прекомерно завишаване на задачите, които се поставят.
  • Забрана останалите в службата да разговарят с него.
  • Отнемане на инструментите за работа – например, лишаване от телефон и електронна поща.
  • Ограничаване на пространството, в което работи – преместване в по-малка стая или на друг етаж.
  • Поставяне на видимо неизпълними задачи, както и на такива, които унизяват или не съответстват на професионалната квалификация.
  • Подлагане на работещия на присмех и подигравки, свързани с личните и професионалните му качества.
  • Обиди, изричани в присъствието на външни хора.

Това са малка част от онези действия, които приложени нееднократно ще доведат до реалното осъществяване на морален тормоз. Важно е работещите, които са установили наличието му, да предприемат всички възможни действия, за да го прекратят.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: grh.ooreka.fr  

Снимка: img.daf-mag.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиНовиниПсихологияЛюбопитноСпортЗдравни съветиСнимкиТестовеФизиологияАнкетиОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения