Начало Социални грижи Репродуктивност Приемна грижа В услуга на приемните родители

В услуга на приемните родители

В услуга на приемните родители  - изображение

Нека поговорим за децата и за това как човек може да стане приемен родител. Всички сме съгласни, че всяко дете има нужда от много обич и грижи, дом и семейство, а тъй като по една или друга причина в страната ни има немалко деца, отглеждани без последните два фактора, тук се намесва държавата в лицето на услугата "Приемна грижа".


За целта се задействат и някои други параметри, според които българите биха могли да се превърнат в приемни родители:

- те трябва да са много търпеливи и сигурни в избора си;
- те трябва да приемат детето в дома си за различен период от време, определен от потребностите на малчугана и възможностите на отделните семейства;
- те трябва да са ангажирани, включително с трудов договор;
- те трябва да се погрижат за доброто здраве и възпитанието на детето.

Освен това бъдещите приемни родители трябва да бъдат готови да си партнират ефективно с други специалисти в областта на работата с деца – учители, социални работници, психолози и биологичните родители, когато това е в интерес с потребностите на малчуганите.


А сега - малко статистика

Общият брой на утвърдените вписани в регистъра български приемни семейства до 30.06.2016 г. е 2480. От тях 58 са доброволци, а 2422 са професионалните приемни родители. Настанените деца, пребиваващи в приемни семейства до 30.06.2016 г. са 2394, като от тях 46 са разпределени в доброволните приемни семейства. Българчетата, разпределени в професионални приемни семейства са 2348.

И така, ако дадена семейна двойка вземе решението да се включи в програмата, осигуряваща грижи за най-малките, бъдещите родители трябва да се обърнат към отдел "Закрила на детето" в дирекциите за "Социално подпомагане" в конкретните общини. Там бъдещите приемни родители ще получат информация за конкретните условия за кандидатстване и подбора на кандидат-родителите, утвърден от държавата. При оценяването, двойката получава подкрепа и консултации със социален работник, а част от процеса е свързан и с преминаването през обучителен курс за приемни родители. Добре е да се знае, че информацията, която предоставят семействата на социалните работници е поверителна, а двойките, решили да помогнат на дете, ще получават консултации и подкрепа от специалистите във всички етапи (от подготовката до оценяването и адаптирането).

Приемните родители получават и финансова подкрепа за отглеждането и възпитанието на децата, а за професионалните приемни родители са предвидени социални осигуровки и трудово възнаграждение. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиПсихологияНовиниСнимкиЗдравни съветиОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиЛеченияБотаникаТестовеИнтервютаВидеоАнкетиРецептиИсторияСпортГеографияПроизводители