Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да се самообучаваме правилно

Как да се самообучаваме правилно

Как да се самообучаваме правилно - изображение

Българите, живеещи и работещи в условията на 21 век вероятно са се сблъсквали с една все по-често срещана щастлива или недотам щастлива тенденция (приемайте я както ви се хареса), а именно – през следващите сто години доброто образование следва да стане най-скъпият възможен продукт. Ако трябва да се замислим за нея, бихме могли донякъде да си обясним защо страната ни не е особено богата и защо хората в нея не са адекватни на пазара на труда. И да, неоправдано е определени групи да нямат желание да вложат повече в себе си и своето обучение. За всички останали самообразованието е много добър начин да се поддържаме в добра форма и след завършването на университетското обучение. Изисква се единствено желание за учене и самодисциплина.

Въпреки това, добре е да притежавате и известна доза:

Любопитство

Бъдете любопитни. Мислите на любопитните хора са насочени да търсят и да изпитват нужда от обяснение за фактите, което се постига с обучение и упорство. Задавайки си определени въпроси вероятно ще откривате и ще знаете неща, които околните не само няма да знаят, но и никога няма да научат.

Посветете повече време на теми, за които не знаете нищоЧетете, гледайте и следете информацията, която ви е непозната. Опитайте се да учите повече по теми, извън зоната ви на комфорт и ще откриете как другите хора мислят, възприемат и разбират нещата.

ПредизвикателствоПредизвикайте себе си. Какъв по-добър противник от вас самия? Освен това, незадоволеното любопитство ви кара да мислите креативно и постепенно ще „зарежете” подхода, с който сте свикнали. Ще има моменти, когато ще се чувствате наистина неловко, опитвайки (често безуспешно) да научите нови неща. Усилията ви няма да бъдат без награда, тя просто ще дойде по-късно.  

Подобрете образователната си основа

Четете повече българска литература и подобрете граматиката си, доколкото е възможно. Прочетете повече книги на английски (или друг любим език), не мислете, че българските класици са единствените автори, които си заслужава да се прочетат.

Ученето по теми, които не са ви преподавани в училище или в университета също е много полезно. Ако знанията ви не са били особено добри в определена област, самообучението е отлична възможност да ги подобрите. При все, че в миналото алгебрата, химическите уравнения, термодинамиката са били личните ви теми от графа „causa perduta”, в настоящето може да се постараете да поправите грешките си.  Много университетски и гимназиални учебници могат да се превърнат в полезни отправни точки в самообучението и укрепването на образователните ви основи.

Наблегнете на самодисциплинатаСамообучението изисква добра самодисциплина, а всичко зависи от вас.

Самообучавайте се с повече хора. Описани са много начини за постигането на тази цел:

1. Присъединете се към групови курсове, запишете още една магистърска степен, придобийте още полезни сертификати, които ще ви помогнат в работата или в търсенето на нова позиция.

2. Конференциите, семинарите, дискусиите садруг отличен начин да подобрите знанията и уменията си, наред с още ентусиазирани хора, които допълнително да стимулирате обучението си.

3. Посветете време на онлайн обучението. Съществуват немалко курсове, които освен всичко, са безплатни.

4. Изберете си лидер, на когото да подражавате.

5. Разчитайте повече на усвоените факти по време на самообучението.

6. Опитайте се да бъдете уверен в знанията си, без значение как се чувствате. Тренирайте пред огледалото и се учете от евентуалните си грешки.

Споделяйте знанието си. Нека околните бъдат наясно, че вие сте информиран и активен гражданин, а незнанието и безполезността през 21 век определено няма да са на мода.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОбразованиеСоциални грижиИсторияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиПсихологияИнтервютаСпортСнимкиФизиологияЛюбопитно