Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да свършим повече задачи, когато имаме малко време

Как да свършим повече задачи, когато имаме малко време

Как да свършим повече задачи, когато имаме малко време - изображение

Първо, нека постигнем съгласие по един важен факт - да, денонощието разполага с твърде малко часове. И вие, и вашият списък със задачи сте постигнали единодушие по този въпрос и по всичко личи, че и днес няма да сте вкъщи навреме. Още по-лошото е, че онзи досаден лист хартия с (недовършените) работни планове за седмицата сякаш ви го напомня непрекъснато.

Тъй като няма как да „разтегнем” времето си през деня (въпреки че това ще е най-страхотната суперсила във Вселената), позволете ми да ви споделя тайната как да свършвате повече работа, когато разполагате с броени часове, за да спазите графика си.

Препоръките, които ще ви дам ще ви позволят да постигнете гъвкаво равновесие и последователност на работните събитията през деня, за да вложите максимална производителност в труда си. Това е едно от най-позитивните неща, които можете да направите за себе си. Всъщност, препоръките по-долу вероятно ще ви направят най-страхотния подарък на света - ще ви дадат повече време.

Ето кои са двете прости стъпки, които да започнете да прилагате.

Представете си идеалната седмица

Първо, седнете и накратко (и честно) си отговорете на следните въпроси:

- какви са вашите работни часове средно на ден и на седмица;

- какви са вашите постоянни работни срещи или задачи, които трябва да се изпълняват на определена дата и в точен час;

- по кое време от деня сте най-продуктивен (например, най-активни ли сте сутрин, а след обяд отдавате ли се на почивка);

- има ли дни от седмицата, които са повече или по-малко продуктивни за вас (при някои това са понеделниците);

- дали различните видове работа са по-добре свършени в различните дни или часове.

След като си отговорите на тези въпроси, направете „крачка назад” и вижте как графикът, срещите, ежедневните задачи и нивата ви на производителност ще се съчетаят в една перфектна работна седмица.

След това използвайте празен календар, за да си съставите точно този график. Включете периодите от време, които са най-подходящи да работите най-съсредоточено (в идеалния случай това трябва да е времето, когато се чувствате най-продуктивни), както и отрязъците, най-подходящи за срещи и, разбира се, отделете си час за отговор на имейли.

Стъпка 2

Накарайте и колегите си да съставят график на съвместната ви работа

Сега нещата ще станат по-лесни и може да успеете да адаптирате всяка седмица към тази си програма. Задължително трябва да можете спазвате програмата си (особено моментите, когато трябва да се най-съсредоточени). Разполагайки с няколко непрекъснати периода на активна работа, ще можете да свършите максимален брой неща, сякаш действително имате способността да „разтягате” денонощието.

Гледайте на тези периоди от работата като на всяка друга рутинно насрочена среща в календара. Когато някой ви пита дали сте свободни в определен момент, кажете, че не сте (освен ако не можете да пренасрочите малко от времето си за по-късно през деня или седмицата). Ако хората във вашата компания могат да видят кога е вашият свободен момент или да си резервират час от календара ви, можете дори да предвидите начин, който да „взема” от тяхното, а не от вашето работно време.

Друг чудесен вариант да запазите времето си е поемането на водещата роля в насрочването на работните срещи. Това не означава да се наложите над някого, особено ако тази задача обикновено не се изпълнява от вас – така само ще поемете нечий допълнителен товар, а това не е ход в правилната посока.

Най-важно е да покажете на околните кои са моментите, в които не желаете да бъдете прекъсвани и кога е предвиденият от вас момент за съвместни задачи. Ако искате да провеждате срещи следобед или в определен ден, кажете, че ще сте на линия: "Всеки ден след 3 часа" или "Петък е точният ден за срещи". По този начин опциите ще бъдат фиксирани според вашите възможности, а не в моментите, които пазите за себе си.

Съгласете се, никога няма да можете да „разтегнете” времето на работния ден, но можете разумно да разпределите работата си спрямо часовете, с които разполагате.

По статията работи: Виктория Милова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиИсторияЗдравни съветиТестовеОрганизацииФизиологияАнкетиНормативни актовеАлт. медицинаЛечения