Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Как да постъпим, когато при подаването на заявление за отпускането на финансова компенсация за безработица не сме представили пълния набор от документи?

Как да постъпим, когато при подаването на заявление за отпускането на финансова компенсация за безработица не сме представили пълния набор от документи?

Как да постъпим, когато при подаването на заявление за отпускането на финансова компенсация за безработица не сме представили пълния набор от документи?  - изображение

Това е любопитен казус, при който на всички регистрирани безработни лица се издава справка за приетите, върнатите или непредставените в осигурителния институт документи. Ако в гореспоменатата справка могат да се открият някои върнати и/или липсващи документи, на заинтересованото лице следва да се издаде и уведомително писмо, в което са описани какви са конкретните нередности и как те могат да се отстранят. Това уведомително писмо, получено по време на регистрацията, следва да бъде връчено лично на лицето. Ако евентуалните нередности се констатират на по-късен етап, при последвалата обработка на документите, уведомително писмо се праща на заинтересованото лице по пощата с обратна разписка в рамките на 7 дни от тяхното приемане.

Когато в рамките на 15 дни, считани от датата на уведомяването нередностите не се отстранят и/или липсващите документи не се представят в осигурителния институт, преценката на правото и определянето на изчисляването на сумата за компенсацията се извършва въз основа на наличните редовни документи и данните в информационната система на НОИ.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноАнкетиОрганизацииНовини