Начало Социални грижи Социална защита Социални осигуровки Как да ползваме медико-диагностични изследвания, заплатени от НЗОК

Как да ползваме медико-диагностични изследвания, заплатени от НЗОК

Как да ползваме медико-диагностични изследвания, заплатени от НЗОК - изображение

За да бъдат поети медико-диагностичните изследвания от здравната каса, пациентите трябва да си набавят медицинско направление. То се издава от личния лекар или от специалист.

Високоспециализираните медико-диагностични изследвания (съкратено - ВСМ-ДИ) могат да бъдат назначени единствено от медици със специалност. Въпреки това, за ВСМДИ: "Мамография на двете млечни жлези" от пакета "Образна диагностика", "Хормони: fT4, TSH", "Туморен маркер: PSA", както и "Изследване на урина- микроалбуминурия" от пакет "Клинична лаборатория", може да се направи изключение и да се назначат от общопрактикуващия медик или от лекар специалист.

Тук е моментът да се напомни, че всички изследвания следва да се провеждат в лаборатория, която има договор с касата. Направлението може да се ползва в рамките на 30 календарни дни, считани от неговото издаване. Пациентите имат правото да извършат назначените им изследвания в лечебни заведения, които са територията на цялата страна, след като са представили направлението.

Снимка: DarikNews.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестове