Начало Социални грижи Трудова ангажираност Безработица Как да подадем електронно заявление за отпускане на финансова компенсация за безработица на основание чл. 54а от КСО?

Как да подадем електронно заявление за отпускане на финансова компенсация за безработица на основание чл. 54а от КСО?

Как да подадем електронно заявление за отпускане на финансова компенсация за безработица на основание чл. 54а от КСО? - изображение

В този случай, добре е да имаме предвид, че заявлението за отпускане на финансова компенсация за безработица на основание чл. 54а от КСО (приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 от Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица) се подава по електронен път. За целта трябва да се използва електронната административна услуга на НОИ: „Подаване на заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица (ПОБ) на основание чл. 54а от КСО“. За да могат да се възползват от услугата на осигурителния институт, заинтересованите лица трябва да имат квалифициран електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (и двете услуги могат да се предоставят от служители на институцията).

Електронното заявление е достъпна по един от следните начини:

- чрез рубрика „Е-услуги/Административни услуги/ ТП на НОИ/Административни услуги/Подаване на заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица (ПОБ) на основание чл.54а от КСО”;

- на адрес: www.serviceseprocess.nssi.bg/services.aspx;

- чрез бутон за бърз достъп: „Електронни адм. услуги, въпроси, сигнали и жалби“, от началната страница на осигурителния институт.

След това, пред потребителя се визуализира точно описание на избраната услуга, чрез което желаещите могат да я ползват, а и подробно да се запознаят с нея, преди да преминат към попълване на електронната информация. След попълването и проверката на данните си, лицата, които притежават КЕП, могат да подадат заявлението, натискайки бутон „Подпиши“, a тези, които притежават ПИК на НОИ, подават електронния документ, след като натиснат бутон „Идентификация“.

По статията работи: Виктория Милова
Източник:nssi.bg

Снимка: HuffPost

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноАнкетиОрганизацииНовини