Начало Социални грижи Трудова ангажираност Безработица Как да подадем електронна декларация за промени в обстоятелствата, касаещи превода на парични обезщетения за безработица?

Как да подадем електронна декларация за промени в обстоятелствата, касаещи превода на парични обезщетения за безработица?

Как да подадем електронна декларация за промени в обстоятелствата, касаещи превода на парични обезщетения за безработица? - изображение

Декларацията за промяна в обстоятелствата, които са по приложение №5 към чл. 3 от Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, може да се подаде по електронен път. Конкретната услуга, чрез която това може да се осъществи, логично, се нарича „Подаване на декларация за промяна в обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение за безработица“.
Добре е да се има предвид, че желаещите за ползват услугата на осигурителния институт, трябва да имат квалифициран електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (ПИК) на подателя.

Услугата е достъпна по следните начини:

- чрез рубриката Е-услуги/Административни услуги/ ТП на НОИ (опцията е „Подаване на декларация за промяна в обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение за безработица);

- на адрес: serviceseprocess.nssi.bg /services.aspx]

- чрез бутона за бърз достъп „Електронни адм. услуги, въпроси, сигнали и жалби“, от началната страница на осигурителния институт.

След това, пред заинтересованите лица се визуализира подробно описание на услугата, с което желаещите да я използват, следва да се запознаят, преди да попълнят електронната форма. След попълването и проверката за верността на данните, лицата притежаващи КЕП, подават декларацията при натиск на бутон „Подпиши“. Останалите, които ПИК, издаден от НОИ, подават декларацията след натиск на бутона „Идентификация“.

По статията работи: Виктория Милова
Източник:nssi.bg

Снимка:КомБайт

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноАнкетиОрганизации