Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да направите успешен преход в кариерата си, 2 част

Как да направите успешен преход в кариерата си, 2 част

Как да направите успешен преход в кариерата си, 2 част  - изображение

Не ходете на интервю с "празни" ръце, когато желаете да направите преход в кариерата си.
Покажете (буквално) на работодателя си, че сте в състояние да поемете тази нова за Вас роля, като предоставите нагледни доказателства. Сред тях може да включите сертификати за обучение, предложения, макети, маркетингови планове или нещо друго, което да „бетонира” представата за способностите Ви в очите на работодателя. Ако, например, сте решили да се заемете с бизнес комуникации и връзки с обществеността или журналистиката, добре е да донесете ваши писмени публикации (не е задължително да са професионално оформени новини; един добре написан годишен доклад или отчет също може да демонстрира, че владеете добре езика и ще покаже способността Ви да вмъквате някои важни детайли в текста.

Искате да направите преход от област, която не е обвързана с информационните технологии към професия, изискваща умения по програмиране? Донесете сертификатите, доказващи, че сте преминали такова обучение. Ако няма как да предоставите линк към вашето онлайн портфолио преди интервюто, донесете таблет, чрез който да можете да покажете какво може да предложите на евентуалния си работодател.

Ако не разполагате с точните "доказателства", които работодателят търси, създайте си ги. Това със сигурност не означава, че трябва да си "изфабрикувате" опит, но може да покажете примери, демонстриращи вашите способности. Можете да прилагате наученото, но нямате опит, за да го предадете пред повече хора? Пробвайте да проучите някои примерни продукти на компанията, в която кандидатствате. Ако „преследвате” позиция, изискваща повече комуникация пред публика, добре е да съставите някои кратки клипове с ваше участие, които оставят кратко, но въздействащо послание. Мислете творчески и за това как можете да покажете на работодателя си своите ценни качества чрез предишните си професионални достижения.

Не се чувствайте неудобно от евентуалните несъвършенства

Няма проблем да признаете, че не сте наясно с всичко, и че не отговаряте изцяло на търсените професионални характеристики. Много малко кандидати за работа отговарят на всеки един критерий, фиксиран за свободната позиция. Все пак фразите: "Не знам" или "Никога не съм го правил", едва ли ще Ви помогнат особено. Просто напомнете на потенциалния си работодател с някакъв друг опит може да помогнете на компанията. И бъдете уверени, когато отговаряте на въпроси от този тип. Ако поведението Ви издава страх или вътрешна борба с новата професионална роля, защо изобщо евентуалният шеф би Ви гласувал доверие?

Пригответе се за въпросите, които ще чуете

Не чакайте до момента, в който сте пред интервюиращия, за да отговорите на въпроса каква е причината за промяната във вашата кариера, защото, не се заблуждавайте, ще ви бъде поискан добър отговор на този въпрос. Обмислете предварително отговора на този въпрос, упражнявайте го, наблегнете над добрата артикулация и дикция, защото те са важни при професионалното интервю. По принцип, хората решават да направят тази важна крачка поради ред причини. Каквато и да е вашата причина, не си и помисляйте да бъдете неуверени. Бъдете положителни и се ориентирайте към бъдещето. Обяснете, че сте готов за различен вид предизвикателство. Никога не пренебрегвайте факта, че сте многостранна личност, способна да извършва немалко дейности. Вашите умения и опит са, безспорно, приложими за повече от едно работно място. Колкото по-отчетливо можете да покажете реалната си стойност и да „свържете точките” между професионалните си досижения в миналото и новите възможности, толкова по-лесно ще направите прехода от една област в друга.

Към първа част >>> тук

Източник: themuse.com

Снимка:Business Insider

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиИсторияСнимкиПсихологияНовиниЛюбопитно