Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да направите успешен преход в кариерата си, 1 част

Как да направите успешен преход в кариерата си, 1 част

Как да направите успешен преход в кариерата си, 1 част  - изображение

Случайно или не, в практиката циркулира една доста зловредна, но убедителна заблуда, разпространявана от университетите до работните места. Тя е следната: „Може да получите добро образование в избраната от на област, а след това - да работите и да се развивате в нея, докато не се пенсионирате (а ако сте сред щастливците, родени през 90-те години на 20 век, формулата е: „...докато Онази с косата не Ви посети на работното място”).

Сега, обратно в реалността – може да бъдете сигурни, че вярата в тази заблуда е причинила много стрес и негативни емоции за хората, желаещи да направят „рязък завой” в кариерата си. Нерядко тези професионалисти живеят с идеята, че са инвестирали ценни (от много гледни точки) ресурси, за да се развият в определена област, а преминаването към нова област би означавало да се стартира от нулата. Да, често пъти този процес може да се окаже повод за временен застой, но той не би трябвало да е много продължителен. Все пак, може да сте сигурни, че усилието, което ще положите няма да е аналогично на това да се „върнете” отново в ранното си детство. Промяната не е нищо повече от това да приложите знанията и опита, които притежавате. Просто трябва да ги адаптирате към новата област и да „запълните” евентуалните празноти, когато е нужно.

За щастие, фактът, че сте поканен на работно интервю означава, че „на хартия” сте успели да "продадете" своя опит. Написаното по-горе бележи и още една положителна тенденция – Вие сте на прав път в процеса на преход в кариерата. Добра е и новината, че ще Ви се удаде възможността да помогнете на вашия работодател да оцени стойността на професионалните Ви качества, които опитът Ви ще донесе на екипа. За целта, добре е да проследете следващите няколко насоки, които може да се окажат полезни. Те ще Ви помогнат да откриете как да направите прехода в кариерата си успешен и удовлетворяващ.

Знайте собствената си стойност и използвайте примери, за да я докажете нагледно

Ако започнете да се убеждавате своя нов работодател, че сте най-добрият кандидат за работната позиция, на първо място трябва да сте убеден в това. Започнете с описание на всичко, което може да правите в професионалната си област. Включете и всички задачи, които сте изпълнявали в миналото, както и професионалните си достижения. Това ще Ви помогне да проследите вашия опит по находчив начин, който може да се прилага за много ситуации. Научете се да описвате предишните си позиции и ще откриете, че така ще е по-лесно за самите Вас да обясните как вашата работна история „се вписва” на фона на прехода, който търсите.

Примерите красноречиво могат да „нарисуват” картината на вашия опит и способности, а на Вас остава да ги представите на работодателя си. При промяна в кариерата, примерите помагат на работодателя да разбере как вашият опит може да се впише в новата професионална област.

Към втора част >>> тук

Източник: themuse.com

Снимка:Business Insider

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлИсторияСнимкиПсихологияНовиниЛюбопитно