Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Как да направим временен избор на общопрактикуващ лекар?

Как да направим временен избор на общопрактикуващ лекар?

Как да направим временен избор на общопрактикуващ лекар?  - изображение

Това е любопитен казус, при който ако здравноосигурените български граждани пребивават в друг здравен район (различен от техния) в рамките на месец, а се нуждаят от лекарска помощ, биха могли да се свържат с всеки общопрактикуващ медик за съдействие. Нужно е единствено да му бъде представена здравноосигурителната книжка. Ако е наложително лицата да пребивават за период до 5 месеца в различен от техния здравен район, те трябва да упражнят правото си на временен избор на общопрактикуващ медик. За тази цел следва да се попълни регистрационен формуляр за временен избор, който може да се изтегли от сайта на НЗОК (от меню "Вие питате"), или да се купи от книжарница за медицинска документация. Формулярът следва да се попълни от лекаря, обслужващ лицето в рамките на периода, за който пребивава на новото място. Извършвайки временния си избор, здравноосигурените граждани имат възможност да се възползват от всичките си права съгласно реда в Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор.

Медикаментите, които пациентите, болни от хронични заболявания приемат като част от домашното си лечение всеки месец, се предписват от общопрактикуващия лекар, при който е направен временният избор. Когато изтече срокът на гореспоменатия временен избор автоматично се възстановява постоянният избор на общопрактикуващ медик.

Здравноосигурените българи, от които е изискано да платят оказаната им медицинска грижа при инцидент, станал по време на почивка и ваканция, задължително трябва да вземат от лекаря съответния финансов документ за платените суми. При евентуалното нарушаване на здравноосигурителните им права, те могат да подават жалби до РЗОК, като в случаите на неправомерно взети суми, следва да се приложи ксерокопие от финансовите документи, издадени от лечебното заведение.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: www.nhif.bg

Снимка: bestdoctors.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлАнкетиТестовеНормативни актовеСнимкиСпециалистиИсторияСтатистически проучванияЗаведенияОрганизацииЛюбопитноВидеоЛичностиГеография