Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да намерим най-добрия служител

Как да намерим най-добрия служител

Как да намерим най-добрия служител - изображение

Със сигурност всеки работодател е убеден, че знае как да открие най-добрите специалисти, от които се нуждае фирмата му. Но е сигурно и това, че когато се сблъска с реалността, нещата се оказват различни. Вероятно знаете основната формула за набиране на такъв вид персонал, но ние сме сигурни, че следващите идеи, които предлагаме на вашето внимание, няма да са излишни. Напротив, със сигурност с тях ще се чувствате по-уверени и ще ви помогнат.

Знам какво търся! Дано не ви звучи странно или пък смешно. Ръководителят често казва, че иска да наеме най-добрите, когато го попитат обаче какво означава това, той трудно дава конкретен отговор. Затова ако искате да ангажирате таланти, вие прецизно и до най-малкия детайл е нужно да знаете какво включва това. Става дума за подробности за образованието им, опита, начина им на живот, адаптивността им, устойчивостта им на стрес, възможността им да работят в екип, уменията, силните им страни, ценностната им система, мечтите им. Трябва да си отговорите още и на въпроса дали искате най-добрите или тези, които са на разположение в момента.

Познавам ги така, както те знаят всичко за мен! Кандидатите, които идват на интервю при вас, са изключително добре подготвени. Те знаят всичко за вас, като ръководител, и за фирмата. Предлагаме ви нов ъгъл, от който да погледнете ситуацията. Защо кандидатът да знаете повече за вас, отколкото вие за него? Не позволявайте да се случи. Проучете автобиографиите внимателно, погледнете как са представени в социалните мрежи, прегледайте психометричните им профили. Не се укорявайте, мислейки си, че любопитството е недостатък. Вашата задача е да откриете най-добрите, нали?

Инвестирайте! Не бъдете егоист, когато се стремите към върха. След като знаете всичко за кандидата, очевидно сте в състояние да му предложите онова, което той търси и към което се стреми. Мислете различно, бъдете иновативен! Например, ако човекът обича предизвикателствата, иска да получи признание за постиженията си и е съблазнен от идеята за конкуренция и паричен бонус, то тогава му предложете подобна работна среда, в която може да се изяви бързо и да стане служител на месеца. Не е толкова просто, но идеята е ясна. Запомнете, че офертата ви трябва да бъде примамлива и неустоима.

И на финала. Бъдете актуални и бързи. Представете си, че над 100 души са проявили интерес към офертата. Като ръководител с опит избирате от тях 15, които ви се струват адекватни. Ако твърде продължително изучавате всеки, то времето ще работи против вас. Затова никога не удължавайте срока, за да изследвате твърде детайлно кандидатите. Бъдете експедитивни и вярвайте в собствената си преценка. Разчитайте на интервюто, за да изясните останалото. Не забравяйте, че търсите най-добрите.

Вероятно към тези идеи, могат да бъдат добавени и други. В случая е важно не количеството, а качеството. Доверете се на тези, но най-вече вярвайте в своите качества на ръководител и възможността ви да откриете истинското зърно сред плявата.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: atmanco.com

Снимка: fr.dreamstime.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниНормативни актовеОрганизацииЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноАнкети