Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да намерим баланс между работата и личния живот

Как да намерим баланс между работата и личния живот

Как да намерим баланс между работата и личния живот - изображение

Вие сте професионалист, който има ясна представа за своите качества, за възможностите си, но и за това какво иска да постигне за кариерното си развитие и докъде да стигне. В същото време имате дом, семейство, деца и дори възрастни родители, за които полагате грижи. Ако сте подложени на подобен кръстосан огън до степен, в която границата между работата и личния ви живот е почти избледняла, то си заслужава да хвърлите поглед на следващите предложения. Дори да не поискате да ги приложите точно в този момент, ще бъде от полза ако те просто ви провокират, ако ви накарат да се замислите или дори да преосмислите ситуацията. А още по-хубаво ще бъде ако в крайна сметка се стигне до действие, което ще доведе до реална промяна и до така жадувания от мнозина баланс между работата и личния живот.

  • Оставете емоциите до вратата – и на кабинета, и на дома. Никога не правете грешката да пренасяте проблемите от службата си вкъщи и обратното.
  • Без компромиси – не позволявайте работата в офиса да не върви, защото имате семейни кахъри, но и обратното е недопустимо – да загърбите домашните си задължения и да пренебрегнете близките си, тъй като мислите по служебни дела или работите върху тях в хола.
  • Не си позволявайте да споделяте твърде лични истории с колегите докато пиете кафе или обядвате. Още по-малко допустимо е да участвате в обсъждането на някой от тях или на шефа ви. Така ще бъдете уязвими и рано или късно ще се превърнете в най-големите губещи. Има толкова други теми, които да обсъждате с колегите си, когато се видите в кафенето след работа.
  • Не товарете близките си с неразбориите в службата. Те едва ли биха ви помогнали, но със сигурност ще се притеснят за вас и ще се изнервят.

Определено е трудно да постигнете баланса, но усилията си заслужават. За да се развивате добре професионално, но и да се чувствате спокойни и удовлетворени у дома, си струва да положите усилия. Може да започнете още сега.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: accentjobs.be

Снимка: mistergoodman.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияСнимкиТестовеФизиологияОрганизацииАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИсторияЛечения