Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да избегнем конфронтациите в офиса

Как да избегнем конфронтациите в офиса

Как да избегнем конфронтациите в офиса - изображение

Има хора в службата, които са в състояние да докарат всички останали до лудост. Те са с високо самочувствие, вечно дават съвети, коментират работата на всеки, при това на всеослушание, критикуват агресивно, не се съобразяват с личното пространство на останалите, никога не са доволни от онова, което другите са направили, но винаги с гордост изтъкват собствените си дела, демонстрират презрението си, по-често са сърдити, по-рядко или никога не се усмихват. Всеки може да продължи с изброяването, но по-важното е как да се справим с този вид, който се определя като ТЛ или трудна личност.

Определете кои са приоритетите ви на работното място. След като те са свързани с начина, по който изпълнявате задълженията си, то не се колебайте да пренебрегвате всичко останало. Не е възможно изреченото от ТЛ да приемате като присъда за вас и възможностите си, а още по-малко като оценка. Ясно е, че шефовете са тези, които оценяват, нали?

Бъдете много внимателни, когато общувате чрез имейли с ТЛ. Пазете кореспонденцията си и винаги при нужда показвайте неговите писмени отговори. Ако успеете да откриете правописна грешка, неточна формулировка, недобре оформен документ, то не бързайте с реакцията. Коригирайте текста, за да бъде всичко на ниво, а оригинала използвайте в момент, когато ТЛ критикува вас или друг от екипа.

Защитете се. Винаги бъдете на разстояние от подобни особи. Не влизайте в продължителен диалог или в режим на обяснение. Просто отговаряйте кратко и ясно единствено на въпроси, които имат отношение към конкретната ви работа. Всичко останало приемете с мълчание и усмивка.

Опитайте се да предприемете конкретни стъпки, които да помогнат, за да се противопоставите. Например, при всяка яростна атака на критика, поискайте от ТЛ да ви каже как точно трябва да се свърши работата, за да отговаря на стандартите. Не се колебайте още и да поискате съвет за това как би постъпила ТЛ в конкретната ситуация.

Потърсете информация за ТЛ, която ще ви помогне. Така бихте могли да разберете какво е в състояние да провокира усмивка или защо е винаги недоволна. Ако дразнител за нея е отвореният прозорец, то преди да го отворите, споделете с колегите в офиса, че се чувствате зле и малко въздух ще ви се отрази добре. Бъдете сигурни, че подобни и на пръв поглед твърде незначителни подробности, могат да повлияят и променят ситуацията чрез постепенно натрупване.

Ако въпреки всички положени усилия атмосферата в офиса се нагнети и стане нетърпима от вечно мрънкащата ТЛ и особено ако никой от екипа вече не може да противостои, то веднага информирайте шефа си. В никакъв случай обаче не атакувайте ТЛ относно личните качества, а подчертайте, че действията й застрашават работната среда и производителност.

И най-важното – ако успеете да овладеете ситуацията още при първите симптоми, съществува реален шанс да успеете. Не мислете, че ще промените ТЛ, но поне ще ограничите поразиите, които тя нанася до минимум.

Не забравяйте и важната подробност, че подобни личности съществуват. Те не са плод на фантазия и най-вероятно има конкретни причини, за да се превърнат в трудни. Тук е мястото да уточним, че не става дума за хора, които са чепати, но креативни и не приемат на прима виста казаното от другите, а го осмислят и анализират. С една дума не става дума за творчески и ерудирани професионалисти, които само на пръв поглед изглеждат трудни, а иде реч за онези вечно мрънкащи, недоволни и намусени колеги, които са в състояние да съсипят и най-слънчевия ден. Ако им позволите, разбира се.

Затова не позволявайте на ТЛ да доминират в екипа, а се опитайте да ги разберете и обезвредите в името на добрата работна среда и атмосфера в офиса, която ще мотивира всички да работят продуктивно и с удоволствие.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: jobat.be

Снимка: wikihow.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиДиетиЛайфстайлСоциални грижиПсихологияСпортЛюбопитноАлт. медицина