Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да избегнем грешките по време на интервю за работа, 3 част

Как да избегнем грешките по време на интервю за работа, 3 част

Как да избегнем грешките по време на интервю за работа, 3 част - изображение

Говорeте ясно и кратко

Добре е да се придържате към фразата: "Никога не използвайте две думи, когато една е достатъчна". Обръщайте се с учтива форма към лицето, което Ви интервюира, старайте се да артикулирате добре и да прецизирате изказа си. Отговаряйте кратко и точно. Начинът и маниерът, по който комуникирате, оставя послание, което ще бъде отговорно за половината от „магията” на вашето интервю за работа.

Слушайте внимателно

Вероятно има само няколко неща, по-объркващи и обезкуражаващи за интервюиращия от кандидатите, чиито отговори са извън темата или лицата, желаещи да чуят зададения им въпрос отново и отново. Ангажирайте вниманието си с разговора, а ако има неясни детайли – задайте уточняващи въпроси. Давайте отговори, които са „право в целта”. Заемете поза, която е леко приведена напред. Поддържайте подходящ зрителен контакт, демонстриращ активно слушане.

Задавайте целенасочени въпроси

Единственото нещо, по-лошо от задаването на нецеленасочени въпроси, е незадаването на каквито и да е. Подобен тип питания следва да се фокусират вниманието върху това, което компанията би могла да направи за лицето, кандидатстващо за работа. Тези въпроси могат да касаят евентуалните здравни и социални придобивки, заплатата, платения отпуск. Много е важно да се има предвид, че те се задават, единствено когато към лицето е отправено категорично предложение за започване на работа. Сред „добрите” въпроси, за които си струва да се попита (преди гореспоменатото предложение), са: „Какво още мога да направя за компанията?; Как се измерва успехът в тази позиция?, Как бихте описали идеалния служител?"

Предоставяйте достатъчно добри отговори

Учудващо е, когато кандидатите са неподготвени да говорят за себе си или за техните постижения. Въпросите на интервюиращия изглежда „хващат” тези хора неподготвени (те дават много кратки отговори, или не предоставят достатъчно информация). Питащите интерпретират това поведение като мързел или липса на интерес у кандидата за работа. Отделете време да преразгледате общите въпроси, които обикновено се задават при подобен тип комуникация и съставете предварително отговорите си.

Безценно е да сте проучили предварително компанията, в която искате да работите

Твърде много са кандидатите, поканени на интервю с компании, за които те не знаят нищо. Ако не можете да демонстрирате такива познания интервюиращият лесно ще си направи извод, че не сте готови са вложите допълнителни усилия. Колкото по-голяма е компанията, толкова по-непростима би била подобна грешка.

Задайте стратегически вашите въпроси

Забравяйки да попитате колко време е работил вашият предшественик на позицията, за която кандидатствате, ще загубите ценна информация. Добре е да разберете какви биха били приоритетите, които биха изисквали незабавното Ви внимание. Отговорите ще Ви кажат дали всичко в работния процес Ви „чака” в добър ред, или ще ви се наложи да се научите да „владеете” хаоса. Трябва също така да попитате колко време ще даде шефът, за да оправите наследената бъркотия. Опитайте се да разберете към какъв тип корпоративна култура да се придържате – това е сред важните неща, които трябва да направите, за да прогресирате в компанията.

Не питайте за евентуалните ползи от евентуалното започване на работа

Все пак, това е първото Ви интервю в компанията. Заплатата и придобивките ще бъдат обсъдени по-късно. Вие не бива да питате за това. Не е добре да създавате впечатление, че кандидатствате за позицията единствено заради парите или престижа.

Тръгнете си от интервюто осведомени по въпроса: "Какво следва?"

Трябва да сте наясно какво следва след интервюто, а тази информация ще Ви помогне за евентуалните следващи етапи от интервюто. Въпроси като: "Кога очаквате да се вземе решение?" или "Кога мога да очаквам да разбера повече за развитието с интервюто?" са напълно подходящи.

Към четвърта част >>> тук

Източник и снимка: wikihow.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлАнкетиИнтервютаНовиниИсторияСнимкиЛюбопитно